Poola matab presidendipaari

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Катафалки с президентской четой приближаются к собору.
Катафалки с президентской четой приближаются к собору. Foto: SCANPIX

Poolas Krakowis algas president Lech Kaczynski ja tema abikaasa Maria matusetseremoonia.


Waweli katedraali Poola kuningate ja rahvuskangelaste kõrvale maetava presidendipaari surnukehad lennutati täna hommikul Varssavist Krakowisse, kus Eesti aja järgi kell 15 algas missa Püha Neitsi Maarja katedraalis.

Missat on basiilikasse lubatud jälgima vaid lahkunute omaksed, sõbrad ning Poola ja välisriikide juhid. Muud inimesed saavad missat vaadata televisioonis ja linna paigaldatud suurtelt ekraanidelt.

Otseülekande matusetseremooniast teeb ka ETV.

Kaczynskite kirstud viiakse seejärel lafettidel Krakowi vanalinnast Waweli lossi, kus järgneb matusetalitus. Kaczynskid langetatakse sarkofaagi, millele on graveeritud nende nimed ja rist. Sarkofaag asub Poolale iseseisvuse toonud Jozef Pilsudski viimse puhkepaiga kõrval.

Tuhapilve tõttu ei saa matustel kohal viibida mitmed maailma riigijuhid, samas tulid maismaad pidi kohale paljud Baltikumi ja Balkani maade esindajad, Eestist sõitis autoga peaminister Andrus Ansip. Vene president Dmitri Medvedev ja tema Ukraina kolleeg Viktor Janukovitš saabusid kohale lennukiga.

Vaatamata paljude tippdelegaatide puudumisele, ei arva krakowlased, et matus tulnuks edasi lükata, kirjutas AP.

«Ma ei lükkaks matust edasi,» ütles Bartek Kargol, üks kümnetest tuhandetest inimestest, kes Krakowis tänavatele on tulnud. «See sündmus on meie presidendi jaoks.»

Saksa tudeng Christian Stoltner ütles, et poolakad vajavad oma aega, et lahkunuid leinata. «Ei saa midagi parata, kui nüüd tuhk õhus liigub,» ütles ta. «Kuupäev oli paika pandud ja ... on aeg see lõpule viia.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles