Lõuna-Korea president lubas lahendada sõjalaeva uppumise müsteeriumi

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lee Myung-Bak.
Lee Myung-Bak. Foto: AFP/SCANPIX

Lõuna-Korea president Lee Myung-Bak lubas välja selgitada möödunud kuul seniteadmata põhjustel uppunud sõjalaeva õnnetuse asjaolud.


«Mina presidendina selgitan välja Cheonani detailsed ja täielikud uppumise asjaolud,» tõotas riigipea emotsionaalses kõnes, milles käigus poetas ta ohvrite nimesid ette lugedes ka pisaraid, vahendas BBC.

«Kodumaa, mida te armastasite, ei unusta teid kunagi,» kinnitas Lee, kes lubas, et taoline õnnetus enam kunagi ei kordu.

1200-tonnine korvett Cheonan uppus müstilise plahvatuse tagajärjel 26. märtsi õhtul Põhja-Korea piiri lähistel Kollasel merel ning 104 meeskonnaliikmest õnnestus päästa vaid 58. Ülejäänud on siiani teadmata kadunud ning arvatakse, et nad võivad olla laevavrakis.

Laeva uputanud plahvatuse põhjus on seni jäänud saladuseks. Varem on välja pakutud kolme võimalust: õnnetust pardal, kari või meremiini otsa sõitmist või sihilikku rünnakut väljast.

Siiski pole Soul otseselt põhjanaabreid intsidendi põhjustamises süüdistanud ning ka president Lee on varem hoiatanud, et mingeid enneaegseid järeldusi laevahuku kohta teha ei maksa.

Põhja-Korea on kinnitanud, et riik ei ole süüdi sõjalaeva uppumises.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles