Venemaa: USA ei soovi lapsendamistüli lahendada

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Telekaamera ülesvõte seitsmeaastasest vene poisist Artjomist, kelle kasupere saatis tagasi kodumaale.
Telekaamera ülesvõte seitsmeaastasest vene poisist Artjomist, kelle kasupere saatis tagasi kodumaale. Foto: AP/Scanpix

Venemaa Föderatsiooni välisministeeriumi teatel ei tee Ameerika Ühendriigid piisavalt jõupingutusi adopteerimistüli lahendamiseks.


«Viimane ennekuulmatu Artjom Saveljevi juhtum illustreerib teravalt probleemi, mille kohaselt on vene lapsed kaitsetud,» kinnitas välisministeerium ametlikus avalduses, viidates juhtumile, kus Ühendriikide kasupere saatis Venemaalt pärit seitsmeaastase poisi üksinda lennukiga tagasi Moskvasse, kuna leidsid, et laps on psüühiliselt ebastabiilne ning ohtlik teistele pereliikmetele, vahendas AFP.

Venemaa on peatanud juhtunu tõttu adopteerimise USAsse ning nõuab Washingtonilt kahepoolse lepingu sõlmimist, mis garanteeriks lapsendatud vene laste turvalisuse Ameerika Ühendriikides. «Kahjuks pole Ühendriigid näidanud huvi sellise kokkuleppeni jõudmiseks,» seisis avalduses.

Ameerika Ühendriikide välisministeerium kinnitas aga, et sel nädalal saabub Moskvasse USA delegatsioon, et arutada Vene ametnikega tekkinud tüli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles