Iraan nõuab Briti Muuseumilt kompensatsiooni

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küürose silinder.
Küürose silinder. Foto: AP/Scanpix

Iraan soovib Briti Muuseumilt 300 000 dollari (3,5 miljonit krooni) suurust kompensatsooni, kuna viimane keeldus islamivabariigile andmast iidset Küürose silindrit.


«Iraani Rahvusmuuseum on kulutanud näitusele 300 000 dollarit ja me soovime, et Briti Muuseum meie kaotused kompenseeriks,» ütles Iraani kultuuriväärtuste, käsitöö- ja turismiameti juht Hamid Baghai riigitelevisiooni teatel, vahendas uudisteagentuur AFP.

Baghai sõnul keeldus Briti Muuseum Küürose silindri andmisest, kuigi Iraani Rahvusmuuseum oli vastavad ettevalmistused näituseks juba teinud. Veebruaris teatas Baghai, et rahvusmuuseum katkestab Briti Muuseumiga suhted, kuna viimane pole vaatamata korduvatele viivitustele 2500 aasta vanust antiikeset Iraanile saatnud.

Paljude ajaloolaste hinnangul tähistab 1879. aastal avastatud Küürose silinder maailma esimest inimõiguste deklaratsiooni. Selle kirja panemiseks andisandis käsu Pärsia valitseja Küüros Suur pärast Babüloni vallutamist 539. aastat e.m.a.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles