Islandi vulkaan tekitab Kenya lillekasvatajatele peavalu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islandi vulkaan mõjutab Kenya lillekasvatajaid
Islandi vulkaan mõjutab Kenya lillekasvatajaid Foto: SCANPIX

Islandil purskav vulkaan mõjutab isegi Aafrika riigi Kenya lillekasvatajaid.

Kenyalased peavad hävitama mitmeid tonne Euroopa turule mõeldud roose ja muid lõikelilli, kuna neid ei saa lennukeelu tõttu Euroopasse transportida, kirjutab Reuters.

Kenya lilli eksporditakse eelkõige Hollandisse.

Lillekasvatajad otsivad peale õhutranspordi muid võimalusi lillede Euroopasse toimetamiseks. Kuna Hispaania õhuruum on nüüdseks avatud, siis viiakse need lennukiga sinna. Sealt edasi Hollandisse aga veoautodega.

Kuid see on riskantne, kuna lilled tuleb ühelt transpordivahendilt teisele ümber tõsta ja nad võivad kannatada saada. Samuti on ohuks pikk sõit Hispaaniast Hollandisse.

Lillekasvatus on Kenyas peale teekasvatuse ja turismi kolmandaks tähtsaim majandusharu, andes tööd kolmele miljonile inimesele.

Kenya lillekasvatajaid ühendava organisatsiooni esindaja Jane Ngige sõnul on nende kahjum 1,5 miljonit eurot päevas.  Osa lillekasvatusfirmade töötajatest saadeti sundpuhkusele.

Lisaks lillekasvatajatele kannatavad tuhapilvest tingitud lennukeelu tõttu ka Kenya puu- ja juurviljakasvatajad.

Islandi vulkaani mõju ulatub isegi Lõuna-Aafrikasse, kus samuti katkestati lillede ning puu- ja juurviljade eksport Euroopasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles