Suurbritannia kritiseeris ÜRO uurimisraportit

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kosovo serblased hõivasid märtsis ÜRO kohtuhoone ja heiskasid seal Serbia lipu.
Kosovo serblased hõivasid märtsis ÜRO kohtuhoone ja heiskasid seal Serbia lipu. Foto: AP / Scanpix

Suurbritannia kritiseeris ÜRO uurimisraportit, mille kohaselt eirasid ÜRO politseiüksused ja NATO kohalike julgeolekuvägede komandörid märtsis hoiatavaid nõuandeid Kosovos asunud ÜRO kohtuhoone hõivamisel.


Kuigi uurimisraportit pole ametlikult veel avaldatud, on mitmed ÜRO diplomaadid kinnitanud, et ÜRO politseinikud ja NATO sõjaväelased kasutasid 17. märtsil Mitrovica linnas asunud ÜRO kohtuhoone hõivamisel lubamatuid võtteid ja reageerisid «rahumeelsele meeleavaldusele» liiga jõuliselt, vahendas

Reuters

.

Rahvusvahelised relvajõud hõivasid Mitrovica linna serblastega asustatud osas ÜRO kohtumaja, mille olid Kosovo iseseisvumise vastu protesteerinud serblased eelnevalt vallutanud.

Puhkenud rahutuste käigus ründasid serblased korratagamisjõude kivide ja süütepommidega, kuid brittide väitel oli meeleavaldajatel ligipääs ka võimsamatele relvadele, näiteks granaatidele. Rahutuste käigus hukkus üks Ukraina kontingenti kuulunud sandarm ja sajad inimesed said vigastada.

«Me ei usu, et kõik faktid selle juhtumi puhul oleksid korralikult käsitletud,» ütles brittide saadik ÜRO juures Karen Pierce pärast ÜRO Julgeolekunõukogu istungit ja kinnitas, et tegemist oli ettekavatsetud rünnakuga rahvusvaheliste jõudude vastu Kosovos.

Serbia peaminister Vojislav Koštunica süüdistas toona ÜRO ja NATO vägesid linnas puhkenud rahutuste mahasurumise ajal snaiprite, plastikkuulide ja teiste «keelatud võtete» kasutamises.

Korduvalt on rahvusvaheliste relvajõudude reageeringut kritiseerinud ka Venemaa ÜRO esindaja Vitali Tšurkin, kes heitis lääneriikidele ette ka Kosovo iseseisvuse tunnustamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles