Austraalias tembeldati vale DNA põhjal süütu mees mõrvariks

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
DNA-proovid..
DNA-proovid.. Foto: Peeter Langovits.

Austraalia politsei peab uuesti üle vaatama tuhandete kuritegude uurimisandmed, sest hiljuti ilmnes, et üht meest süüdistati ekslikult ammuses topeltmõrvas DNA-tõendite segiajamise tõttu.

Melbourne’i uurijad olid sunnitud süüdistuse tagasi võtma ning kurjategijaks tembeldatud mehe vabastama.  Russell John Gesah oleks väärate tõendite tõttu pidanud kohtus vastust andma ühe ema ja üheksa-aastase tütre väidetava tapmise pärast aastal 1984.

DNA uurimist peetakse kõige täpsemaks meetodiks kahtlusaluse süü tõendamisel, kuna geneetilise koodi kattumise tõenäosus on umbes üks seitsme miljoni vastu.

Eelmisel kuul teatas kohalik politsei, et on lõpuks leidnud ammu mõrvatud Margaret Tappi ja tema tütre Seana tapja võrreldes kuriteopaigalt kogutud tõendeid riiklikku andmebaasi kantud sadade tuhandete DNA-profiilidega.

Gesah arreteeriti nendele andmetele toetudes ning ta pidi astuma kohtu ette, ent hiljem selgus, et tema vastu kasutatud DNA oli hangitud hoopis teisest kohast ning sattunud testimisel eksikombel Tappi mõrva tõendusmaterjali hulka.

«See on ilmselgelt piinlikkust tekitav ja me ei tahaks sellises olukorras olla,» tõdes kohalikule meediale Victoria politsei asekomissar Simon Overland, kelle sõnul tuleb nüüd võimalike samasuguste eksimuste välistamiseks uuesti läbi vaadata kõik viimase kahe aastakümne kuriteod, mille lahendamisel osutus otsustavaks just DNA.

Victoria juurainstituudi pressiesindaja sõnul maaliti süütust mehest mõrtsukas politsei eksimuse tõttu ning see võib kahjustada õigussüsteemi mainet avalikkuse silmis veelgi ajal, mil võimud on kimpus ka erinevate korruptsiooniskandaalidega.

Kriminaaljuristide hinnangul on peaaegu garanteeritud ka see, et kohtus hakatakse edaspidi rohkem vaidlustama politsei kogutud DNA-tõendite tõesust.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles