Kõrgõzstani vahevalitsus lubas uut põhiseadust ja valimisi

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldaja kannab Kõrgõzstani rahvuslippu valitsushoone ees Biškekis.
Meeleavaldaja kannab Kõrgõzstani rahvuslippu valitsushoone ees Biškekis. Foto: SCANPIX

Kõrgõzstanis riigipöördega võimule tulnud vahevalitsuse teatel toimuvad uued presidendivalimised riigis 10. oktoobril.


Ajutise valitsuse juhi asetäitja Omurbek Tekebajev ütles riigitelevisioonis tehtud pöördumises, et lisaks presidendivalimistele toimub selles vaeses Kesk-Aasia riigis 27. juunil ka referendum, milles pannakse hääletusele uus põhiseadus, vahendas uudisteagentuur AFP.

Tekebajevi sõnul muudab uus põhiseadus riigi parlamentaarseks vabariigiks, vähendab presidendi võimu ja väldib autokraatia tekkimist, kuna uus poliitiline ja riiklik süsteem väldib võimu koondumist ühe isiku kätte.
«President kaotab oma immuunsuse ja riik ei hakka tema peret üleval pidama. Riigipea hakkab elama oma palgast,» täpsustas Tekebajev.

Eile kinnitas aga Valgevenesse põgenenud Kõrgõzstani kukutatud riigipea Kurmanbek Bakijev, et vaatamata asjaolule, et ta esitas varem tagasiastumispalve ning 6. aprillil puhkenud massirahutuste järel on tagasi astunud ka riigi valitsus, ei kavatse ta võimust loobuda ning on endiselt riigi seaduslik president. Kõrgõzstani vahevalitsus on lubanud Bakijevi aga kohtu ette tuua.

ELi välispoliitika juht Catherine Ashton teatas, et ühendus on valmis andma vahevalitsusele tuge juhul, kui nood valivad demokraatliku kursi. «Me oleme rahul, et vahevalitsus on pühendunud kiirele naasmisele seaduslikkuse juurde ning siiralt soovib ühineda demokraatiate perega. EL on valmis andma selleks vajalikku poliitilist, majanduslikku ja tehnilist abi,» lubas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles