Kadõrovit süüdistati kurikuulsa väekomandöri mõrvas

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ramzan Kadõrov kuldse relvaga. Seinal ripub Vladimir Putini pilt.
Ramzan Kadõrov kuldse relvaga. Seinal ripub Vladimir Putini pilt. Foto: AP / Scanpix

Ärimees Isa Jamadajev süüdistas Kremli-meelset Tšetšeenia presidenti Ramzan Kadõrovit kahe oma venna tapmise tellimises.


Jamadajev kirjutas Moskva päevalehele Moskovski Komsomolets avaliku kirja, milles kinnitas, et käsu endise tšetšeeni iseseisvuslase ja hilisema Vene eriüksuse juhi Sulim Jamadajevi tapmiseks andis just Kadõrov, kirjutas New York Times

Seejuures teatas Isa Jamadajev, et tal on videomaterjal, mis kinnitab Kadõrovi osalust 2009. aasta märtsis Dubais ühe luksusresidentsi maa-aluses parklas toime pandud roimas.

Sel kuul mõistis Dubai kohus 25 aastaks vangi emiraadis tapetud kurikuulsa tšetšeeni väekomandöri mõrvaga seotud kaks isikut. Mõlemad aga eitasid oma rolli ning ka Kadõrovi sõnul pole mingit põhjust teda roimaga seostada.

Ülemöödunud aastal saadeti esmalt Tšetšeenia iseseisvuslaste leeris võidelnud, kuid seejärel poolt vahetanud ja kurikuulsa GRU eliitpataljoni Vostok komandöriks tõusnud Sulim Jamadajev pärast ägenenud võimuvõitlust Kadõroviga erru.

Seejuures peetakse Jamadajeveid Tšetšeenia klannisuhetel rajanevas poliitikas Kadõrovite vaenlasteks.

Ühtlasi vihjas Isa Jamadajev, et Kadõrov on ka tema teise venna, 2008. aastal Moskva kesklinnas tapetud Ruslan Jamadajevi mõrva taga. Jamadajevite perekonna vanim poeg oli endine Vene riigiduuma saadik ja Venemaa kangelane.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles