Startis USA sõjaväe salajane kosmoselennuk

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
X-37B
X-37B Foto: SCANPIX

Eesti aja järgi täna varahommikul startis Floridast USA õhuväe uus mehitamata kosmoselaev, mille täpset ülesannet varjab saladuseloor.


Sõjaväe avaldatud video kohaselt saatis robotlennuki X-37B Canaverali neemelt kohaliku aja järgi eile kell 19.52 teele rakett Atlas V, vahendas AFP.

Start möödus planeeritult ning ilma suurte probleemideta.

Välimuselt pisikest kosmosesüstikut meenutav X-37B on 8,9 meetrit pikk ja selle tiivaulatus on 4,5 meetrit.

Korduvkasutatavat kosmosesõidukit ehitati aastaid ning sõjavägi on selle ülesannet ja rolli vaid ähmaselt selgitanud. Hiljutises pressiteates ütles õhuvägi, et lennukist saab orbiidil liikuv laboratoorium, mis katsetab uusi tehnoloogiaid ja komponente.

Samas on keeldutud avalikustamast, mis tüüpi eksperimente kavas on sooritada ning kui palju programm riigile maksma on läinud. Analüütikute sõnul ulatub maksumus sadadesse miljonitesse dollaritesse.

Ametnike sõnul maandub lennukitootja Boeingu valmistatud X-37B millalgi Vandenbergi õhuväebaasis Californias, kuid täpset kuupäeva nad öelda ei osanud. Lennuk võib kosmosesse jääda kuni üheksaks kuuks, ammutades energiat päikesepaneelidest ja liitium-ioonakudest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles