Fideszit ootab Ungari valimistel ajalooline võit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fideszi liider Viktor Orban kohtumas toetajaga Fülöpháza külas.
Fideszi liider Viktor Orban kohtumas toetajaga Fülöpháza külas. Foto: SCANPIX

Ungari parempoolne opositsioonierakond Fidesz teeb sel nädalavahetusel suure tõenäosusega ajalugu, kui saab riigi esimeseks erakonnaks, mis üldvalimistel üksi kaks kolmandikku häältest kogub.


Fidesz ja selle liider Viktor Orban kogusid 11. aprillil valimiste esimeses voorus 52,7 protsenti häältest, mis annab neile 386-kohalises parlamendis 206 kohta. Ülekaal sotsialistide ees oli mäekõrgune - paremuselt teise tulemuse saavutanud võimuerakond sai vaid 19,3 protsenti häältest, vahendas AFP.

Ülehomses valimiste teises voorus toimub uus hääletus neis 57 valimisringkonnas, kus kahe nädala eest kindlat võitjat ei selgunud. Lahtine on 121 parlamendikoha saatus ning kuna Fidesz juhib praegu lausa 52 ringkonnas, on analüütikud kindlad, et Fidesz saab ajaloolise võidu.

Kahekolmandikuline enamus annab Fideszile õiguse muuta nii põhiseadust kui ka valimis- ja meediaseadusi, vähendada kohalike omavalitsuste arvu ning kärpida parlamendiliikmete arvu.

Ungaris pole ühel erakonnal kunagi nii suurt mandaati olnud. 1994. aastal nautis seda küll sotsialistide ja liberaalide koalitsioon, kuid sügav majanduskriis ei lubanud neil jäädavaid reforme vastu võtta.

Sotsialistide tänavune ülekaalukas allajäämine on tingitud rahva pahameelest valusate maksutõusude ja pensioni- ja palgakärbete vastu, mida valitsus on olnud sunnitud majanduskriisi tõttu tegema. Rahvusvaheline Valuutafond, Maailmapank ja Euroopa Liit andsid Ungarile halvima ärahoidmiseks küll 20 miljardit eurot laenu, ent päästepaketiga kaasnes mitmeid valusaid tingimusi.

Orban on lubanud makse kärpida juba sel aastal, kuid vaatlejate arvates ei ole see reaalne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles