Lõuna-Korea välistab ühepoolse vasturünnaku sõjalaeva uputamise eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõjalaeva Cheonan vöör tõsteti täna Baengnyeongi saare lähistel merepõhjast üles.
Sõjalaeva Cheonan vöör tõsteti täna Baengnyeongi saare lähistel merepõhjast üles. Foto: SCANPIX

Lõuna-Korea andis täna seni selgeima signaali, et ei kavatse korraldada sõjalist vasturünnakut, kui leiab tõestust oletus, et Põhja-Korea uputas märtsis nende sõjalaeva.


Stalinistlik režiim on teatanud, et neil pole Kollasel merel kahe riigi tülialuse piiri lähistel plahvatanud Cheonani uppumisega mingit seost. Meediasse lekkinud Lõuna-Korea sõjaväeluure raportis aga öeldakse, et 46 meremehe elu nõudnud laevahuku põhjustas peaaegu kindlasti Pyongyangi torpeedorünnak.

«Täpselt nagu juurdlust viiakse läbi rahvusvaheliselt, üritame rahvusvahelise üldsusega koostööd teha ka vajalike meetmete määramisel, kui uurimistulemused selguvad,» ütles president Lee Myung-bak täna välisajakirjanikele.

Reuters kirjutas, et Lee jaoks on tegemist ülimalt keerulise olukorraga. Kui ta otsustab põhjanaabrit karistuseks sõjaliselt rünnata, osutub see laastavamaks pigem Sŏulile, kuna investorid jookseksid kabuhirmus riigist minema, kui külma sõja viimasel rindejoonel taas konfliktioht suureneb.

Samas peab Lee tegutsema targalt, et ära hoida sügavalt emotsionaalse küsimuse muutumist valusaks relvaks, mida tema poliitilised vastased juunikuiste kohalike valimiste eel ära kasutaksid.

Täna tõsteti merepõhjast üles kaheks tükiks murdunud korveti vraki teine osa ning rahvusvahelised uurijad peavad nüüd kindlaks tegema, mis plahvatuse tegelikult põhjustas.

Lee, keda Põhja-Korea meedia on tihti reeturiks ja Ühendriikide marionetiks nimetanud, vihastas sel nädalal põhjanaabreid veelgi, kui soovitas Pyongyangil mitte raisata oma raha suurte paraadide ja ilutulestike peale, vaid kasutada seda nälgiva rahva tarbeks.

Põhja-Korea teatas täna AFP teatel, et on konfiskeerinud Kumgangi mägikuurordis Sŏulile kuuluva vara ning et suure sümboolse tähendusega piiriületusekskursioonid on jäädavalt lõppenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles