Lõuna-Korea sõjalaeva uputas löök väljast

Oliver Tiks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Koreade vaidlusaluse piiri lähedal kuu aja eest seletamatu plahvatuse tagajärjel pooleks murdunud sõjalaeva vraki eesmine pool tõsteti samuti merepõhjast üles ning viiakse lähemaks uurimiseks sadamasse.


1200-tonnise korveti Cheonan pardal olnud sajaliikmelisest meeskonnast pea pool hukkus, kuue kadunud meremehe surnukehad on veel leidmata. Laeva ahtriosa toodi merest välja juba eelmisel nädalal, vahendas

BBC News

.

Laevavraki esialgne uurimine kinnitab, et alust tabas märkimisväärne löök väljast, kinnitas täna üks Lõuna-Korea sõjaväeametnik. Yonhapi uudisteagentuuri allika sõnul kahtlustatakse endiselt torpeedorünnakut. Sõjalaev võis aga sattuda ka miinile.

Soul on seni küll hoidunud otseselt oma vaenulikku naabrit laevahukus süüdistamast, kuid viimane info toidab taas kahtlusi, et intsidendiga on seotud Põhja-Korea relvajõud, vahendas ka AFP.

Pyongyang seda eitab. Pinged poolsaarel on pärast vahepealset näilist lepitusperioodi taas kogunemas, mis sundis sel nädalal USA välisministri Hillary Clintoni avaldama lootust, et «ükski valearvestus» ei sütitaks kahe Korea vahel uut sõda.

Lõuna-Koreas tunamullu presidendiks tõusnud Lee Myung-Bak on võtnud kommunistliku naabri suhtes rangema joone ja lubas alles kolmapäeval Cheonani katastroofile «resoluutset» vastust.

President nimetas juhtunut «äratuskellaks» mereväele. Põhja-Koread kirjeldas ta kui kõige sõjakamat riiki maailmas.

Kollases meres on vaidlusaluse piiri lähedal varemgi sõjalisi kokkupõrkeid ette tulnud. Surmadega lõppesid need 1999. ja 2002. aastal.

Eelmise aasta novembris peeti seal viimane tulevahetus, milles jäi leekidesse üks Põhja-Korea patrullkaater.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles