Armeenlased meenutasid massitapmisi

Oliver Tiks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Armeenlased lipuga.
Armeenlased lipuga. Foto: AP / Scanpix

Kümned tuhanded armeenlased mälestasid mitmel pool maailmas täna neid rahvuskaaslasi, kes hukkusid massitapmistes, mis pandi toime Osmani impeeriumi aladel toime Esimese maailmasõja ajal.


95 aasta möödumist veresaunast tähistati poliitilistest pingetest hoolimata tänavu esmakordselt ka Türgi pinnal, kus inimõiguslased ja kunstnikud kogunesid tabusid rikkudes Istanbuli kesklinnas, vahendas AFP.

Haydarpasa rongijaamas korraldatud aktsioonis osales sadakond inimest. Sealt saadeti 1915. aasta 24. aprillil välja esimene vangistatud armeenlaste konvoi. Teine demonstratsioon peaks õhtul toimuma ka kesksel Taksimi väljakul.

Türgi vastuseisust hoolimata peavad armeenlased ja ka paljud teised peaaegu sajandi eest toime pandud tapmisi genotsiidiks. Armeenia pealinnas Jerevanis sammus ühtlane rahvavool täna hommikul halli taeva all mäe otsas asuva massimõrva memoriaali juurde lilli viima.

Esimese maailmasõja päevil tapeti armeenlaste hinnangul Osmani impeeriumi aladel süstemaatiliselt kuni poolteist miljonit nende rahvuskaaslast.

Eelmisel aastal kahe riigi vahel alanud lepitusprotsess on praeguseks peatunud, sest vahetult enne mälestuspäeva teatas Armeenia suhete normaliseerimiseks oktoobris sõlmitud lepete ratifikatsiooni peatamisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles