Lõuna-Korea minister: sõjalaeva uputas ilmselt torpeedo

Oliver Tiks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea relvajõudude auvahtkond sammumas Kollasesse merre uppunud sõjalaeva Cheonani mälestusteenistusel Souli raekojaplatsil.
Lõuna-Korea relvajõudude auvahtkond sammumas Kollasesse merre uppunud sõjalaeva Cheonani mälestusteenistusel Souli raekojaplatsil. Foto: AP / Scanpix

Koreade vaidlusaluse piiri lähedal kuu aja eest seni seletamatu plahvatuse tagajärjel pooleks murdunud sõjalaeva uppumise «kõige tõenäolisemaks» põhjuseks peetakse torpeedorünnakut, mis kasvatab ilmselt pingeid Souli ja Pyongyangi vahel.


Esimest korda viimaste nädalate jooksul viitas pühapäeval torpeedorünnaku kahtlusele otsesõnu ka Lõuna-Korea kaitseminister Kim Tae-young - samas lisas ta siiski, et kaalumisel on ka teised võimalused, vahendas AFP uudisteagentuur.

12 000-tonnine korvett Cheonan uppus kaheks murdununa Kollasesse merre ning praeguseks on nii aluse vööri- kui ahtripool veest üles tõstetud. Laeva enam kui sajaliikmelisest meeskonnast pea pooled hukkusid.

Kim mainis torpeedorünnakut või miinile sõitmist laevahuku põhjusena ka kohe pärast katastroofi, kuid seejärel võttis Soul ettevaatlikult pingeid maha ning hoidus otseselt põhjanaabrile näpuga näitamast.

Mitu anonüümseks jääda soovinud allikat on aga viimastel päevadel taas meediale rääkinud, et sõjalaeva uputas veealune plahvatus. Kim on esimene minister, kes sellest avalikult räägib pärast ametliku juurdluse algust.

Esialgne vraki uurimine näitas ekspertide eilse teate kohaselt, et tõenäoliselt sai laev tugeva löögi laeva all toimunud mittekontaktsest plahvatusest.

Seda pole siiski täpsustatud, milline lõhkeaine detoneeriti.

Kollases meres kehtestatud vaidlusaluse piiri lähedal on ametlikult endiselt sõjajalal olevate Koreade relvajõud varemgi tulevahetusi pidanud.

Lõuna-Korea peaminister Chung Un-chan kuulutas riigis pühapäeval välja viiepäevase leinaperioodi 46 hukkunud meremehe mälestuseks, ehkki neist kuue surnukeha pole endiselt leitud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles