Hubble saadab pilte juba 20 aastat

Oliver Tiks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA ja ESA avaldasid kosmoseteleskoobi Hubble juubeli puhul viimase värsked fotod 7500 valgusaasta kaugusel sündivast Carina Nebula tähest.
NASA ja ESA avaldasid kosmoseteleskoobi Hubble juubeli puhul viimase värsked fotod 7500 valgusaasta kaugusel sündivast Carina Nebula tähest. Foto: Reuters / Scanpix

Täheteadlased üle maailma tähistavad sel nädalavahetusel täpselt kahe aastakümne möödumist revolutsioonilise tähtsusega kosmoseteleskoopi Hubble missiooni algusest.


Maa ümber orbiidil tiirlev teleskoop on saatnud teadlastele kümneid tuhandeid kõige tähelepanuväärsemaid fotosid kaugetest galaktikatest, tähtede sündidest ja surmadest ning muust maailmaruumis toimuvast, mis on muutnud meie arusaamu universumi kujunemisest.

NASA esimene ümber maakera tiirlev kosmoseteleskoop, mis läkitati teele 24. aprillil 1990. aastal ja alustas tööd päev hiljem, teenib konarlikuks kujunenud alguse järel ka 20-aastasena inimkonda endiselt laitmatult.

570 kilomeetri kõrgusel atmosfäärist väljas asudes suudab see teha kümme korda selgemaid ülesvõtteid kui kõige võimsam maapealne teleskoop, edastas AFP.

Eelmisel aastal tehti vanale teleskoobile uuenduskuur ning sellele pandi muude seadmete kõrval külge veelgi võimsam kaamera ja spektrograaf. Selle viimase mehitatud missiooniga Hubble'i juurde pikendati aparaadi eluiga veel vähemalt viie aasta võrra.

Tänu sellele aparaadile on astronoomid hinnanud meie maailmaruumi 13,7 miljardi aasta vanuseks ning saanud teada, et see kasvab salapärase tumeda jõu mõjul üha suureneva kiirusega. Samuti leidis selle abil kinnitust mustade aukude olemasolu sisuliselt iga galaktika keskel.

Ka orgaanilise molekuli olemasolu kauge tähe ümber tiirleva planeedi atmosfääris märkas esimesena just see kuraditosina meetri pikkune silmapikendus. Päikesesüsteemis on selle abil jälgitud Saturnil tuulesuundade järsku muutust ning avastatud Neptuuni aastaajad.

«Hubble on kahtlemata üks kõige tunnustatum ja edukam teadusprojekt ajaloos,» märkis NASA teadusmissioonide direktoraadi kaasadministraator Ed Weiler juubeli puhul. Hubble'i kahe aastakümne eest orbiidile viinud astronaut Charles Bolden tõusis mullu USA kosmoseagentuuri kõrgeimaks juhiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles