100 000 jaapanlast protestis USA baaside vastu

Oliver Tiks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA merejalaväelaste rajatised Camp Schwabi baasis Nago linnas, kuhu tahetakse kolida ka Futenma baas.
USA merejalaväelaste rajatised Camp Schwabi baasis Nago linnas, kuhu tahetakse kolida ka Futenma baas. Foto: AFP / Scanpix

Kümned tuhanded meeleavaldajad kogunesid täna Okinawa saarel avaldama protesti seal asuvate USA sõjaväebaaside vastu, mis on tekitanud Jaapanis suure sisepoliitilise tüli ja hapendanud kahe riigi suhteid.


USA Kadena õhubaasi lähedal spordiväljakul peetud tohutul meeleavaldusel osalesid ka kuberner Hirokazu Nakaima ja kohaliku assamblee spiiker, samuti enamik prefektuuris asuvate kümnete linnade meeridest, vahendas AFP.

Demonstrandid plaksutasid kõnelejatele ja vilistasid oma seisukoha väljendamiseks. Samuti kandsid paljud kollaseid loosungeid, milles protestiti ameeriklaste sõjalise kohaloleku jätkumise vastu.

Suure tüli keskel on nelja aasta eest kokku lepitud USA merejalaväe õhujaama Futenma plaanitud kolimine rahvarohkest Ginowani linnast rahulikumale Henoko rannikualale.

Septembris suurelt valimised võitnud peaminister Yukio Hatoyama on lubanud, et ta vaatab 2006. aasta kokkuleppe üle ning viib Futenma baasi sootuks Okinawa saarelt minema, kuid selle lubaduse täitmine on keeruline, sest alternatiivsete paikade kaalumine tekitas uusi proteste.

Washington nõuab samal ajal algselt kinnitatud plaani täitmist.

USA sõjaline kohalolek seal on püsinud Teisest maailmasõjast ning merejalaväelaste Futenma baas rajati sinna kohe pärast saare vallutamist ja okupeerimist.

Okinawa anti jaapanlastele tagasi alles rohkem kui veerand sajandit hiljem ning seal asub praegugi mõnikümmend sõjalist rajatist, mis on strateegiliselt soodsas paigas Hiina, Taiwani ja Korea poolsaare lähedal.

USA relvajõudude pea poolesajast tuhandest Jaapanis viibivast sõdurist rohkem kui pool on paigutatud just sellele saarele ning ameeriklaste Kadena õhubaas on suurim kogu Aasia-Vaikse ookeani regioonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles