Ungari opositsioonierakond saavutas ajaloolise võidu

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari valimistel saavutas ajaloolise võidu parempoolne opositsioonierakond Fidesz.
Ungari valimistel saavutas ajaloolise võidu parempoolne opositsioonierakond Fidesz. Foto: AFP/SCANPIX

Ungari parempoolne opositsioonierakond Fidesz tegi ajalugu, sest võitis esimese Ungari erakonnana kaks kolmandikku valijate häältest.


Kui loetud oli 82 protsenti häältest, oli Fidesz üldvalimiste teises voorus kindlustanud ajaloolise toetuse, vahendas uudisteagentuur AFP.

Viktor Orbani juhitav partei saab 386-liikmelises parlamendis 263 kohta. Kahe kolmandikulise enamuse saavutamiseks vajas partei 258 mandaati.

Kahekolmandikuline enamus annab Fideszile õiguse muuta nii põhiseadust kui ka valimis- ja meediaseadusi, vähendada kohalike omavalitsuste arvu ning kärpida parlamendiliikmete arvu.

Ülekaal sotsialistide ees oli mäekõrgune - paremuselt teise tulemuse saavutanud võimuerakond sai parlamendis vaid 58 kohta. 2006. aasta valimiste järel oli sotsialistidest rahvasaadikuid parlamendis koguni 186.

Samal ajal saatis edu ka paremäärmuslasi, sest neid koondav partei Jobbik kogus piisavalt hääli, et parlamenti pääseda. Juutide- ja mustlastevastase retoorika poolest tuntud erakonna saadikud hõivavad parlamendis 48 kohta.

Uue vasakroheline erakond LMP sai parlamendis 16 mandaati.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles