Obama ja Medvedev: vajame Teise maailmasõja aegset usaldust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama (vasakul) ja Dmitri Medvedev 8. aprillil Prahas.
Barack Obama (vasakul) ja Dmitri Medvedev 8. aprillil Prahas. Foto: SCANPIX

Presidendid Barack Obama ja Dmitri Medvedev teatasid, et USA ja Venemaa vajavad tõelise partnerluse rajamiseks samasugust vastastikust usaldust, nagu oli kahe riigi vahel Teise maailmasõja ajal.


Kaks riigipead tegid sellise ühisavalduse eile, 65 aasta möödumise puhul Nõukogude ja Ühendriikide vägede kohtumisest Elbe jõel Saksamaal Torgau linna lähistel, vahendas

Reuters

.

«Ajaloolist käepigistust Elbe jõel saatis vastastikune usaldus ja jagatud pühendumine võidule, mida läheb eriti vaja täna, mil Venemaa ja Ühendriigid ehitavad partnerlust stabiilse ja jõuka maailma nimel,» öeldi Kremli poolt avaldatud pöördumises.

«Oleme veendunud, et tegutsedes «Elbe vaimus» õiglasel ja konstruktiivsel alusel, suudame edukalt hakkama saada iga ülesandega, millega meie riigid silmitsi seisavad ja tegeleda tõhusalt uue millenniumi väljakutsetega.»

Obama on teinud suhete taaskäivitamise Moskvaga üheks oma välispoliitika prioriteediks. Sel kuul allkirjastasid riigid strateegiliste tuumarelvade vähendamise pakti ning Medvedev on teatanud, et on koos Obamaga muutnud kahe riigi vaheliste suhete õhkkonda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles