Vatikani ärritanud memo koostas 23-aastane Oxfordi vilistlane

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Benedictus XVI
Paavst Benedictus XVI Foto: SCANPIX

Nädalavahetusel meediasse lekkinud Briti välisministeeriumi dokumendi, mis tõsiselt Vatikani ärritas ja ähvardas ära jätta paavsti visiidi Suurbritanniasse, koostas 23-aastane Oxfordi ülikooli vilistlane, selgus täna.


Noor riigiametnik Steven Mulvain, kes on ühe oma hobina maininud joomalembust, saatis Downing Streetile ja kolmele ministeeriumile dokumendi, milles tegi ettepaneku, et paavst Benedictus XVI võiks septembrikuise visiidi ajal turule tuua omanimelised kondoomid ja avada abordikliiniku.

Memoga kaasnes hoiatus, et selle sisu ei tohiks väljaspool riigiasutusi levitada, kuna nende seas olevat ka «kõige ebatõenäolisemad ideed». Memo oli välisministeeriumi kinnitusel madalama taseme ametnike «ajurünnaku» mõttevili, kirjutas The Timesi võrguväljaanne.

Mulvaini ei oota kurioosse intsidendi eest mingid sanktsioonid, küll aga on antud «teised ametikohustused» dokumendi saatmise heaks kiitnud kõrgemale riigiametnikule.

Välisministeerium on Vatikanilt vabandust palunud ning läkitanud samal eesmärgil paavstiriiki oma suursaadiku Püha Tooli juures.

«Briti valitsus on kutsunud paavsti oma külaliseks ja teda peaks austusega kohtlema,» ütles kardinal Renato Martino. «Pilada tema ja miljonite katoliiklaste veendumusi on väga solvav.»

Vatikani allikad ütlesid Timesile, et vahejuhtumi tõttu oleks võinud ära jääda Benedictuse esimene külaskäik Suurbritanniasse ning kõrged kirikuametnikud olevat šokeeritud, et kedagi pole skandaali eest vallandatud.

Vatikani pressiesindaja sõnul on nad Briti valitsuse vabanduse siiski vastu võtnud ning on teatanud, et see ei mõjuta paavsti visiiti.

Ametlikus dokumendis, mis pealkirjastati lausega «Ideaalsesse külaskäiku kuuluks...», leidusid lisaks kondoomiideele ettepanekud, et paavst teataks visiidi ajal kahtlaste piiskoppide vallandamisest, toetaks uusi aidsikliinikuid ja ööbiks ühes Bradfordi agulikorteris.

Mulvain omandas kõrghariduse Oxfordis Ballioli kolledžis, kus ta luges inglise keelt ja kirjandust. 2006. aastal oli ta õpetaja ühes Saksa suvekoolis, kus salvestatud podcast'is mainis oma hobidena ohtrat joomist ja lugemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles