Bin Ladeni autojuhile määrati 66 kuud vangistust

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salim Hamdani kohtuprotsessi joonistus.
Salim Hamdani kohtuprotsessi joonistus. Foto: Reuters / Scanpix

USA sõjaväetribunal Guantanamos määras üllatuslikult terroriorganisatsiooni al_Qaeda kurikuulsa liidri Osama bin Ladeni autojuhile vaid viie ja poole aasta pikkuse vanglakaristuse, ehkki süüdistajad nõudsid talle kuni eluaegset vabadusekaotust.

 

Salim Hamdan mõisteti juba kolmapäeval süüdi terrorismi toetamises, kuid mitte mõrvavandenõudes, vahendasid Associated Press ja BBC News. Nüüd võiks mees juba viie kuu pärast vabaneda, ent Pentagon viitas sellele, et teda saab edasi kinni hoida kui «vaenlase võitlejat».

Guantanamo sõjatribunali korra kohaselt langetas otsuse mitte kohtunik, vaid kuuest sõjaväeohvitserist koosnev kolleegium. Korrespondentide sõnul oli see «kõrvakiiluks» president Bushi administratsioonile ja senisele terrorikahtlusaluste kinnipidamispoliitikale.

Jeemenist pärit Hamdan tunnistas ka kohtus, et ta sõidutas 2001. aasta rünnakute ajal bin Ladenit ringi Afganistanis. Samas väitis ta end tollal mitteteadvat, et tema ülemus on terroriliider. Sellest kuuldes jäi ta siiski edasi tööle.

Kohtunik soovitas vandemeestel arvestada otsuse langetamisel ka asjaolu, et süüdistatav on veetnud vangistuses juba seitse aastat ning ta on oma naise ja kahe lapse ainus toitja.

Guantanamo tribunali süüdimõistev otsus läheb nüüd automaatse apellatsioonina edasi sõjaväekohtusse Washingtonis.  Hamdan võib samas selle tänu USA ülemkohtu otsusele edasi kaevata ka tsiviilkohtus.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles