Ukraina parlament ratifitseeris baasileppe

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa Musta mere laevastik Ukrainale kuuluvas Krimmis.
Venemaa Musta mere laevastik Ukrainale kuuluvas Krimmis. Foto: SCANPIX

Ukraina ülemraada ratifitseeris kolmapäeval Venemaa presidendi Dmitri Medvedevi ja Ukraina riigipea Viktor Janukovõtši vahel sõlmitud baaside leppe.

Lepinguga lubas Ukraina Venemaal kasutada Sevastopoli ja selle ümbruskonna sadamaid sõjalaevastiku baasina vähemalt 2042. aastani ning lepingut on võimalik pikendada veel viie aasta võrra. UNIANi teatel hääletas 450st ülemraada saadikust vastuolulise leppe poolt 238 , AFP andmetel aga 236 rahvasaadikut.

Uudisteagentuuri AFP teatel oli parlamendi hääletus väga tuline ning vastasleeri esindajad läksid käsipidi kokku.  Ka loobiti parlamendispiikrit Volodõmõr Lõtvõni munadega ning viimane oli sunnitud varjuma kahe vihmavarju taha. Väidetavalt plahvatas parlamendi ruumides ka mitu tuletõrjealarmi käivitanud suitsupommi, mille viskaja pole praeguseks selgnud.

Lepingu ratifitseerimist olid saabunud takistama oranži revolutsiooni aegsed liitlased endine president Viktor Juštšenko ja ekspeaminister Julia Tõmošenko.

Opositsioon on lubanud lepingute vastu luua ka rahvusliku vastupanuliikumise. Parlamendi ette koguneski tuhandeid läänemeelseid ukrainlasi, kes lepingu hukka mõistsid. Kohale saabusid ka Janukovõtsi toetajad ning miiltsad olid sunnitud vältima konflikti kahe vastasleeri vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles