Eesti saadab Haitile veel ühe spetsialisti

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haiti jaoks mõledud medikamentide ja humanitaarabi pealelaadimine Merignac'i lennuväljal Bordeaux' lähistel Prantsusmaal.
Haiti jaoks mõledud medikamentide ja humanitaarabi pealelaadimine Merignac'i lennuväljal Bordeaux' lähistel Prantsusmaal. Foto: SCANPIX

Välisministeerium saadab koostöös päästeametiga lisaks hetkel Haitil Maailma Toiduprogrammi humanitaarabitöötajate toetusmissioonil osalevale meedikule Haitile


veel ühe Eesti päästemeeskonna liikme, kes hakkab tegelema üldtehniliste küsimustega.

Eesti spetsialistid osalevad Haitil missioonil koostöös Soome, Rootsi, Norra ja Taaniga rahvusvahelise humanitaarpartnerluse raames, vahendas välisministeeriumi pressiesindaja.

Välisminister Urmas Paeti sõnul jätkavad Eesti spetsialistid Haiti abistamist.

«Maavärina tagajärgedest ülesaamiseks vajab Haiti pikaajalist süsteemset tuge ning riigi ülesehitus võib võtta aastaid,» ütles Paet.

«Haiti maavärinas hukkus ligi 200 000 inimest ning üle kolme miljoni inimese on katastroofi tagajärgedest otseselt mõjutatud. Üle 1,2 miljoni elaniku kaotas oma kodu. Eesti on juba saatnud Haitile rahvusvaheliste organisatsioonide tegevust toetama ühe IT-eksperdi, logistikameeskonna koos varustusega ja meedikud, kes on nüüdseks missioonilt naasnud,» sõnas välisminister Paet.

Välisminister lisas, et Eesti täidab hetkel ühe roteeruva meediku ametikoha Maailma Toiduprogrammi humanitaarabi missiooni toetamise raames kuni selle lõppemiseni. Maalima Toiduprogramm soovib oma välilaagrit käigus hoida septembri lõpuni, soovides seda ka 150 koha võrra laiendada.

Haiti katastroofipiirkonda lähetati Euroopa Liidu hindamismeeskonna koosseisus ka üks Eesti päästemeeskonna liige, kelle ülesandeks oli riigi vajaduste hindamine ja saabuva abi koordineerimine. Maavärinast põhjustatud kahju on 120 protsenti Haiti sisemajanduse kogutoodangust. See on siiani suurim mõõdetud kahju, mis looduskatastroof ühele riigile on põhjustanud.

Seni on Eesti Haitile kokku abi andnud 6,8 miljonit krooni. Sellest moodustab maavärina otseste tagajärgede leevendamiseks antud humanitaarabi 5,6 miljonit
krooni. Viimatimainitust 2,5 miljonit krooni anti Rahvusvahelise Punase Risti ja Punase Poolkuu Seltside Föderatsiooni kaudu. Ülejäänud humanitaarabisumma kulus
Eesti päästemeeskonna liikmete kriisipiirkonda lähetamisele. Lisaks saatis Eesti Haitile humanitaarabi missiooni jaoks vajaliku välilaagri laiendamiseks tarviliku
45-ruutmeetrise telgi koos varustusega.

Haiti pikemat ülesehitust toetab Eesti 1,16 miljoni krooniga maailmapanga hallatava mitmepoolse doonorite usaldusfondi ja ÜRO lastefondi (UNICEF) kaudu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles