Obama allkirjastas valitsuse seisaku lõpetava seaduse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama
USA president Barack Obama Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama allkirjastas täna varahommikul seaduse, mis lõpetab föderaalvalitsuse 16 päeva kestnud osalise tööseisaku ja tõstab ajutiselt võlalage.

Eile kiitis USA kongress võlalae tõstmise eelnõu heaks. Kõigepealt hääletas küsimuse üle ülemkoda ehk senat, seal teotas võlalae tõstmist 81 saadikut, vastu oli 18. Seejärel toimus hääletus parlamendi alamkojas. Esindajatekoja poliitikutest hääletas eelnõu poolt 285 seaduseandjat, vastu oli 144 saadikut. Seega sai eelnõu kongressi heakskiidu.

Seadus annab mõne kuu hingamisruumi, kuid mitte enam, kirjutas CNNi uudisteportaal. «Ma arvan, et oleme jaanuaris samas tagasi, vaieldes samade küsimuste üle,» ütles CNNile reitinguagentuuri Standard & Poors juht John Chambers.

1. oktoobril alanud tööseisaku põhjustas vabariiklaste enamusega esindajatekoja ja demokraatide kontrollitava senati suutmatus uueks rahandusaastaks riigieelarves üksmeelele jõuda.

Kompromisseelnõu algatas senat, mille spiiker Harry Reid ja vabariiklaste vähemuse liider Mitch McConnell leppisid ühtlasi kokku alustada läbirääkimisi, et jõuda pikaajalise kokkuleppeni maksudes ja föderaalkulutustes eesmärgiga vähendada riigivõlga.

Lepe, kui selleni jõutakse, peaks asendama jaanuarist automaatselt jõustuvad 20 miljardi dollarini ulatuvad kulukärped.

Rahvusvaheline reitinguagentuur Fitch hoiatas teisipäeval Ühendriike võimaliku reitingulangetuse eest, kui seadusandjad ei suuda võlalae tõstmise osas kokkuleppele jõuda.

Fitch Ratings teavitas USA rahandusministeeriumi, et Ühendriikide AAA reiting on vastasseisu tõttu võetud vaatluse alla ja ühtlasi muutis selle väljavaate negatiivseks.

Valge Maja andis kõigile föderaalvalitsuse töötajaile korralduse täna hommikul tööle naasta.

«Nüüd, kus eelnõu on läbinud USA senati ja esindajatekoja, allkirjastab president selle täna ja töötajad lähevad hommikul tagasi tööle,» sõnas juhtimis- ja eelarveameti direktor Sylvia Mathews Burwell.

Kongressi heaks kiidetud eelnõu lubab valitsusel jätkata tööd ajutise eelarvega kuni 15. jaanuarini ja tõsta võlalage 7. veebruarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles