Nobelistid nõuavad Putinilt Greenpeace'i rahule jätmist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritanniast pärit Greenpeace'i aktivist Anthony Perrett kuulab Murmanski kohtus esialgset otsust.
Suurbritanniast pärit Greenpeace'i aktivist Anthony Perrett kuulab Murmanski kohtus esialgset otsust. Foto: SCANPIX

11 Nobeli rahupreemia laureaati pöördusid Venemaa president Vladimir Putini poole, et ta loobuks 30 Greenpeace'i aktivisti vastu esitatud piraatlussüüdistusest, teatas täna Greenpeace.

«Meie kirja eesmärk on paluda, et teeksite kõik, mis teie võimuses, et loobutaks 28 Greenpeace'i aktivisti, vabakutselise fotograafi ja filmija vastu esitatud süüdistustest ning kõik esitatud süüdistused oleks vastavuses rahvusvahelise ja Venemaa õigusega,» seisis avalduses.

«Me oleme kindlad, et jagate meie soovi austada vägivallatut protesti,» kirjutasid nobelistid.
Venemaa võimud on esitanud 30 Arktika naftapuurimise vastu protestinud isikule süüdistuse piraatluses, mille eest võib määrata kuni 15-aastase vabadusekaotuse.

18 riigist pärit aktivistid viibivad novembri lõpus toimuva kohtuistungini vahi all ning kaitsja sõnul peavad nad taluma ebainimlikke tingimusi.

Alla kirjutanud Nobeli rahupreemia laureaatide hulka kuuluvad Lõuna Aafrika vabariigi piiskop Desmond Tutu ja Ida-Timori president Jose Ramos Horta ning nad on ühel meelel portesteerinud Greenpeace'i aktivistidega – võimalikel Arktika naftapuurimisega kaasnevatel reostustel võib olla kohalikule elule katastroofiline mõju.

«Meie ja miljonid inimesed üle maailma jälgime sdea juhtumit, lootes näha, et Venemaa loobub piraatlussüüdistustest ning kohtleb «Arktika 30» vastavalt rahvusvahelisele õigusele, tunnustades õigust vägivallatule protestile ning pühendudes taas Arktika kaitsmisele.»

Putin on sõnanud, et Greenpeace'i aktivistid «ei ole muidugi piraadid», ent hiljem lisas tema esindaja, et tegu oli vaid presidendi isikliku seisukohaga.

Eile avaldas oma muret Greenpeace'i aktivistide vangistuse üle ka isiklikult Putinile helistanud Saksamaa kantsler Angela Merkel, olles sellega esimene mitte-Hollandi päritolu poliitik, kes teema sel tasemel tõstatanud on.

Mõõdunud nädalal väitsid Venemaa uurijad, et aktivistide Hollandi lipu all seilanud laevalt leiti ka narkootilisi aineid ning mitmeid vahistatuid ootavad seetõttu ka lisasüüdistused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles