Suurim meile tuntud täht plahvatab peagi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täheparv Westerlund 1.
Täheparv Westerlund 1. Foto: SCANPIX

Meile senituntutest suurim täht on surmakrampides ning plahvatab peagi supernoovana, teatasid eile Briti Kuningliku astronoomiaühingu astronoomid.


Astronoomid kinnitasid, et tabasid tähistust W26 kandva tähe peatse lõpu märke Tšiilis asuva Euroopa Lõunaobservatooriumi teleskoobiga tehtud vaatlustel.

Altari (ladina k. Ara) tähtkujus asuv ülihiid paikneb meist 16 000 valgusaasta kaugusel ning selle diameeter on 1500 korda suurem kui meie Päikesel. Kauguse tõttu vaatleme tegelikult ajaliselt juba toimunud sündmusi, ent valguse sealt meieni jõudmine võtab aega 16 000 aastat.

1998. aastal avastatud W26 on punane ülihiiglane – termin tähistab tähte, mis on hiigelsuur ning samas kosmilises skaalas lühikese elueaga. Seda tüüpi tähtede eluiga on tavaliselt vähem kui paar miljonit aastat, mille jooksul põleb läbi kogu nende tuumakütus ning nad plahvatavad lõpuks supernoovadena.

W26 on muutumas üha ebastabiilsemaks ning kaotab oma väliskihte, mis on tähtede hukkumisel üks võtmeprotsesse, kirjutas Briti Kuningliku Astronoomiaseltsi (RAS) ajakiri Monthly Notices of Britain's Royal Astronomical Society. Täht kaotab väliskihte sügaval sisemuses toimuvate tuumareaktsioonide tõttu. Kihtide kadumisel lendub kosmosesse mitmeid Maa-taoliste kiviplaneetide moodustumiseks vajalikke ühendeid nagu magneesiumit ja räni. Kuidas see materjal aga lendub ning kuidas mõjutab see tähe evolutsiooni, on teadlaste sõnul endiselt mõistatus.

RASi andmetel on W26 kõige suurem seni tuntud täht universumis ning vaatlusandmed viitavad selgelt faktile, et täht on hääbumas.

W26 ümbritseb helendav udukogu, mis koosneb ioniseeritud vesinikuaatomitest. Sarnane pilv leiti ka 1987. aastal supernoovaks muutunud tähe jäänuste ümbert.

«Udukogu olemasolu, tähe eredus ning spektri varieeruvus viitavad, et W26 on kõrgelt arenenud punane ülihiid, mida ootab peagi ees ekstreemne massikaotus,» kirjutati ajakirjas.

W26 asub täheparves nimega Westerlund 1, mis on koduks tuhandetele tähtedele ning on ka üks massiivsemaid täheparvi meie galaktikas Linnuteel. Parve vaatlemist häirib aga asjaolu, et sealt tulevat valgust häirivad gaasi- ja tolmupilved.

W26 ümber olev ioniseeritud gaas parandab aga nähtavust ning muudab seega edasiste sündmuste jälgimise lihtsamaks. Protsessi jälgimine võib anda uut infot tähtede elutsükli ning nende rolli kohta.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles