Keemiarelvainspektorid: ligi pool tööst Süürias on tehtud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OPCW inspektorid tööl.
OPCW inspektorid tööl. Foto: SCANPIX

Süüria keemiaarsenali kontrollivad rahvusvahelised inspektorid teatasid täna, et hoolimata pidevast sõjaolukorra keskel tegutsemisest keset pomme ja tulevahetusi, on pool tööst tehtud.


Keemiarelvade keelustamise organisatsiooni OPCW inspektorid teatasid eile, et on kontrollinud 11 rajatist 20st, mille Damaskus arvele võttis ning jälginud nende hävitamist kuues paigas. Hävitatakse lisaks keemiarelvadele ka muud seadmed ja varustuse, mis on mõeldud keemiarelvade tarbeks.

«Me oleme kontrollinud ligi 50 protsenti arvele võetud keemiarajatistest,» teatas Malik Ellah, OPCW poliitnõustaja Süüria küsimustes. Ta nentis, et töö tegemise taustal on jätkuvalt põletavaks küsimuseks ka inspektorite turvalisuse tagamine. Sealjuures ei saa turvariskide tõttu praegu mõnele objektile läheneda.

Inspektorite peatuspaiga lähedal Damaskuses on plahvatanud mitmed autopommid ning alles eile kukkus sinna lähedusse miine. Sellest hoolimata loodetakse endiselt, et Süüria keemiaarsenali hävitamine saab tehtud lubatud ajaks järgmise aasta keskel.

Möödunud nädalal Nobeli rahupreemia saanud OPCWl töötab Süürias praegu ligi 60 eksperti. Keemiarelvade keelustamise leppega liitus Süüria ametlikult esmaspäeval. Seni on riik ekspertidega koostööd teinud, ent organisatsioon rõhutab, et kinni tuleb pidada kõigist kokku lepitud tähtaegadest.

Inspektoritel on Süüria keemiarelvaarsenali hävitamiseks aega järgmise aasta 30. juunini. Keemiarelvade tootmispaigad ja kemikaalide kokkusegamisvarustus tuleb hävitada 1. novembriks. Kolmanda kategooria relvade hävitamisega peab Damaskus leppe kohaselt alustama 1. novembriks.

Septembri keskpaigas USA ja Venemaa vahel sõlmitud kava Damaskuse keemiarelvade hävitamiseks näeb ette, et OPCW peab 15. novembriks esitama detailse plaani Süüria keemiaarsenali hävitamiseks ning Süüria kohustub esitama ülevaate edusammudest 27. novembriks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles