Briti teadlane: jetid võivad olla suguluses iidsete jääkarudega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
California Willow Creeki muuseumi vabatahtlik demonstreerib seal säilitatavaid väidetavaid jeti jalajälgede jäädvustusi.
California Willow Creeki muuseumi vabatahtlik demonstreerib seal säilitatavaid väidetavaid jeti jalajälgede jäädvustusi. Foto: SCANPIX

Briti geneetik teatas täna, et võib olla lähedal jeti mõistatuse lahendamisele – tema sõnul on jetid seotud jääkarudega ning tegu võib olla mõne tänapäevase pruunkaru alamliiigiga.


«Me leidsime täpse geneetilise kattuvuse kahe Himaalajast saadud DNA näidise ja iidse jääkaru DNA vahel,» sõnad Oxfordi ülikooli emeriitprofressor Bryan Sykes.

Väidetavalt jetit kohanud inimeste tunnistuste põhjal on seni arvatud, et need olevused võivad olla suguluses inimestega, ent Sykes usub, et tegu on hübriidkarudega.

Möödunud aastal esitas ta palve saata endale üle kogu maailma kogutud väidetavaid näiteid jeti DNAst. Talle saadeti 70 proovi, millest 27-st sai DNA korralikult kätte. Neid võrreldi teiste andmebaasis säilitatavate loomade genoomidega. Kõige huvitavama vaste andsid kaks omavahel sobivat karvanäidist, üks 40 aastat tagasi Kashmiri piirkonnast Ladakhist kogutud ja teine kümnendi eest Bhutanist leitud.

Himaalaja mäestikust saadetud proovide seas oli teadlase sõnul mitmeid tavalisi karusid ja muid harilikke loomi, ent need kaks näidist andsid märksa huvitavamaid vasteid. Need ei seostunud mitte ühegi tänapäeval elava karuliigiga, vaid klappisid hoopis iidse jääkaru DNAga.


Himaalajast pärit DNA näidis kattus sajaprotsendiliselt Norrast Svalbadist leitud 40 000 kuni 120 000 aasta vanusest jääkaru lõualuust võetud prooviga.

Pruunkarud ja jääkarud on liikidena lähedalt seotud ning juhul kui nende territooriumid kattuvad, võivad nad omavahel ka järglasi saada, kinnitas Sykes BBC raadiole.

«See huvitav ja täiesti ootamatu tulemus oli meile kõigile üllatuseks,» sõnas ta, nentides, et testitulemuste tõlgendamisega peab muidugi veel palju tööd tegema.

«Ma ei usu, et see tähendab, et Himaalaja mäestikus uitavad ringi iidsed jääkarud, aga see võib tähendada, et kuskil kõrgel mäestikus elab mingi alamliik, kes pärineb jääkaru eellaseks olnud liigist,» võttis ta kokku senised uurimistulemused.

«Sealjuures võib see tähendada ka seda, et iidse polaarkaru järglase ja tänapäevaste karude vahel on toimunud ristumine alles hiljaaegu,» lisas teadlane.

Legendid karvastest ahvilaadsetest olevustest, kelle kohta Himaalajas kasutatakse sõna «mihoi», Põhja-Ameerikas «bigfoot» ja Kaukaasias «almastõ» on levinud sajandeid.

Müüdile lisas 1951. aastal usutavust Everesti ekspeditsioonil käinud Eric Shipton, kes pildistas lumel hiiglaslikke jalajälgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles