Raport: maailmas elab ligi 30 miljonit inimest orjuses

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Orjandusindeksis kajastuvad ka teadaolevad inimkaubanduse ohvrid.
Orjandusindeksis kajastuvad ka teadaolevad inimkaubanduse ohvrid. Foto: SCANPIX

Äsja avaldatud andmete põhjal elab maailmas ligi 30 miljonit inimest orjuses. Kõige enam elab orje Indias, ent «edetabeli» kuuendalt kohalt leiab Venemaa.

162 riigi andmeid koondava ülemaailmse orjandusindeksi kohaselt leidub enim orjuses elavaid inimesi Indias – 14 miljonit. Proportsionaalselt juhib sünget edetabelit aga Mauritaania, mille elanikkonnast on orjastatud suisa 4 protsenti. Raporti kodulehel on võimalik vaadata kõigi 162 raportis kajastatud riigi andmeid.

Raporti autorid loodavad, et nende töö aitab valitsusi võitluses selle sageli varjatuks jääva kuritegevuse liigiga.

Indeksi koostas Austraalias baseeruv inimõigusorganisatsioon Walk Free Foundation (WFF), tuginedes kaasaegsele orjuse mõistele, mis hõlmab ka võlaorjust, sunnitud abielusid kui inimkaubandust.

«Paljudele valitsustele ei meeldi kuulda seda, mis meil öelda on,» sõnas WWF-i juht Nick Grono uudisteagentuurile AFP. Ta kinnitas, et organisatsioon on avatud koostööle kõikide riikidega, kes soovivad probleemiga tegeleda.

Raportis välja toodud hinnanguline orjade hulk 29,8 miljonit on kõrgeim kui ühegi teise organisatsiooni senised tulemused moodsa orjanduse hindamisel. Rahvusvahelise tööorganisatsiooni (ILO) andmetel elab orjuses 21 miljonit inimest.

Orjanduse «edetabeli» esikümnesse paigutunud riikides elab ligi kolmveerand kõikidest tänapäevastest orjadest. Mauritaanias, kus elab proportsionaalselt enim orje, pärivad paljud selle staatuse oma esivanematelt.

Uuringut on tunnustanud seas endine USA välisminister Hillary Clinton ja brittide endine peaminister Tony Blair.

Clintoni sõnul ei saa öelda, et indeks oleks kuidagi perfektselt koostatud, ent tegu on olulise teetähisega orjandusega võitlemiseks.

«Ma ärgitan maailma liidreid seda käsitlema kui kutsungit tegudele,» sõnas ta uudisteagentuurile AP.

Kümme riiki, kus elab kõige enam inimesi orjuses:


1. India - 13,956,010
2. Hiina - 2,949,243
3. Pakistan - 2,127,132
4. Nigeeria - 701,032
5. Etioopia - 651,110
6. Venemaa - 516,217
7. Tai - 472,811
8. Kongo Demokraatlik Vabariik - 462,327
9. Birma - 384,037
10. Bangladesh – 343,192

Riigid kus orjuses elab proportsionaalselt suurim hulk elanikkonnast:


1. Mauritaania
2. Haiiti
3. Pakistan
4. India
5. Nepaal
6. Moldova
7. Benin
8. Elevandiluurannik
9. Gambia
10. Gabon

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles