Mehhikos tapeti Soome inimõiguslane

Oliver Tiks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Triqui põlisasukate rühma kuuluv naine kõnnib mööda politseivalvest San Juan Copala juures Mehhiko lõunaosas asuvas Oaxaca osariigis.
Triqui põlisasukate rühma kuuluv naine kõnnib mööda politseivalvest San Juan Copala juures Mehhiko lõunaosas asuvas Oaxaca osariigis. Foto: AFP / Scanpix

Mehhiko lõunaosas asuvas Oaxaca osariigis hukkus teisipäeval tundmatute püssimeeste rünnakus Soome inimõiguslane, kes oli kogumas seal infot põlisasukate eluolu kohta.


Politsei ja inimõigusühenduste teatel avati konvoi pihta tuli teisipäeval, kui rühm inimõiguslasi oli teel ühte end autonoomseks kuulutanud San Juan Copala külla, vahendas AFP uudisteagentuur.

Oaxaca osariigi peaprokurör kinnitas kolmapäeval kahe abitöötaja hukkumist - soomlase Jyri Antero Jaakkola kõrval kaotas elu ka mehhiklane Alberta Carino - samuti sai võimude teatel üks noor mehhiklanna vigastada ning veel mitu inimest, nende seas kaks kohalikku ajakirjanikku, jäid teadmata kadunuks.

Helsingin Sanomat vahendas andmeid, mille kohaselt on vigastatud vähemalt 15 inimest ning kadunud vähemalt kuus, kes arvatavasti on mehhiklased. Kokku kuulus inimõiguslaste rühma mõnikümmend liiget. Tule alla sattus ajalehe teatel veel üks soome naine, samuti belglasi, sakslasi, itaallasi ja kohalikke aktiviste.

Teisipäeval teele läinud autokonvoi peatati mägiteel La Sabana küla juures kella nelja ajal pärastlõunal. Edasiliikumist takistasid kivid ja põiki paisatud puud. Seejärel avati tuli ning osa aktiviste põgenes joostes. Piirkonnaga on halb ühendus.

Hukkunud soomlane kuulus ühendusse Uus Tuul ning viibis Mehhikos juba umbes kuu aega. Eelmise aasta detsembris osales ta veel meeleavaldustel, mis toimusid Kopenhaageni kliimakonverentsi ajal.

Soome suursaatkond saatis Mehhiko pealinnast kaks esindajat riigi lõunaossa juhtunut uurima. Mehhiko võimudel pole seni väidetavalt õnnestunud triqui indiaanlaste autonoomsesse kogukonda siseneda.

Amnesty International on nõudnud juhtunu uurimist. Triqui indiaanlaste küla kuulutas end Oaxaca osariigi valitsusest autonoomseks kolme aasta eest pärast pikale veninud tüli võimude ja teiste gruppidega.

Piirkonnas tegutsevad ka poolsõjaväelised rühmad, millega kohalikel põlisasukatel vägivaldseid kokkupõrkeid ette tuleb. Sel nädalal toimunud verises rünnakus kahtlustatakse võimudega seotud Ubisorti üksuseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles