Vaimuhaiguste ravi Somaalia moodi - hüäänidega luku taha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hüään.
Hüään. Foto: SCANPIX

Somaalia on üks maailma suurima vaimuhaiguste esinemisprotsendiga riike ning professionaalse abi ja teadmiste puudusel kasutatakse seal raviks meetodeid, mis sisaldavad lisaks üpris tavalisele taimedega ravitsemisele ka näiteks haige hüäänide juurde lukustamist.

Somaalia tervishoiusüsteem on sõja-aastate poolt laastatud ning õiget ravi on väga raske saada ka muude hädadega abivajajatel. Need samad sõja-aastad ning kogetud koledused on aga ka põhjuseks, miks vaimse tervise probleemid Somaalias nii levinud on. Oma tugev roll on ka mitmete psüühikat mõjutavate ainete tarbimisel, millest populaarseimaks on khat.

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel võib suisa iga kolmas somaallane kannatada või olla kannatanud vaimsete häirete all, ülemaailmne keskmine on üks kümnest.

Vaimuhaiged pannakse sageli oma koju või puude külge ahelatesse. Ravimisega tegelevad enamasti taimetargad või šeigid ning nende meetodid võivad mõnikord olla suisa brutaalsed. Vaimuhaiguse põhjuseks peetakse kurje vaime ning just sel põhjusel tulevad mõnikord mängu ka hüäänid. Arvatakse, et need loomad suudavad näha kõike, ka kurje vaime.

«Mogadishus võib leida hüääne, kelle kasutamise eest on inimesed nõus maksma 350 naela (413 eurot), et lukustada oma lähedane ööseks loomaga samasse ruumi,» räägib doktor Hab, kes püüab Somaaliasse tuua humaansemat lähenemist vaimuhaigustele.

«Ravi», milleks kasutatakse hüääne, on kohalike jaoks äärmiselt kallis ning väga julm – usutakse, et see, kui loom inimest hammustab ja küünistab, ajab kurjad vaimud minema, ent paljud «patsiendid», kelle seas on ka väikesi lapsi, surevad selle tagajärjel.

«Me tahame inimestele näidata, et see on jaburus,» räägib doktor Hab.

Doktor Habi reklaame võib Mogadishu raadiojaamades kuulda mitmeid kordi päevas, ent ta ei ole tegelikult psühhiaater. Tema tegelik nimi on Abdirahman Ali Awale ning ta on õde, kes läbis WHO kolmekuulise treeningu ning seadis endale sihiks Somaalia vaimuhaigete päästmise. Raadioreklaamides püüab ta rahvale selgitada, et vaimuhaigus on sarnane teistele terviseprobleemidele ning vajab teaduslikele meetoditele tuginevat ravi. Hab väidab sealjuures, et suudab aidata kõikide hädade puhul sünnitusjärgsest depressioonist skisofreeniani.

Hab alustas oma tööd 2005. aastal, kui ta nägi pealt, kuidas noorukite kamp ajas tänavatel taga naissoost vaimuhaigeid, kellele mitte keegi appi ei läinud. Pärast seda otsustas ta, et Somaalia vajab korralikku vaimuhaiglat. Praeguseks on ta avanud kuus keskust üle terve riigi ning ravinud enam kui 15 000 patsienti, kuigi viimastel andmetel on riigis vaid 3 praktiseerivat kvalifitseeritud psühhiaatrit.

Habi sõnul on äärmiselt raske patsiente isegi selle veenda, et nende probleemi võib nimetada haiguseks ning sedasi ka ravida. Sealjuures puuduvad Somaalias paljude vaimsete probleemide mõistmiseks isegi vajalikud kontseptsioonid. Depressioon tõlgitakse seal näiteks kui tunne, mida tunneb kaamel, kui ta sõber sureb.

Hab on seadnud üheks eesmärgiks aheldatud vaimuhaigete päästmise, kuigi tunnistab, et vägivaldsete patsientide puhul kasutatakse ahelaid ka tema haiglates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles