Obama: valitsuse tööseisak kahjustas USA usaldusväärsust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA riigipea Barack Obama.
USA riigipea Barack Obama. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama ütles neljapäeval, et 16 päeva kestnud valitsuse osaline tööseisak põhjustas riigi majandusele mittevajalikku kahju ja andis hoobi Ühendriikide usaldusväärsusele maailmas.

«Kuigi valitsuse tööseisak on lõppenud ja riigi maksujõuetuse oht kadunud, aeglustas tööseisak majanduskasvu,» ütles president. «Tööseisakuni viinud poliitikast on viimasel ajal palju juttu olnud. Väljendugem selgelt, sellest vastasseisust ei väljunud keegi võitjana,» lisas ta.

«Miski pole meie usaldusväärsusele maailma silmis suuremat kahju teinud kui näitemäng, mida oleme viimasel kahel nädalal näinud.» Presidendi hinnangul andis juhtunu julgust Ühendriikide vastastele, enesekindlust riigi konkurentidele ja masendas USA sõpru, kes ootavad Washingtonilt stabiilset juhtimist.

Obama sõnul peab poliitikategemise stiil Washingtonis muutuma.

Riigipea lisas, et poliitikud peavad nüüdsest keskenduma eelarve-, immigratsiooni- ja põllumajandusküsimustele.

Obama väitel peavad nii vabariiklased kui ka demokraadid püüdma koostada eelarvet, mis vähendab riigivõlga, investeerib majandusse ja infrastruktuuri, kärbib mittevajalikke kulutusi ja sulgeb maksulüngad suurfirmadele. President ärgitas kongressi aasta lõpuks immigratsiooniseaduse kallal tööd lõpetama.

President toonitas, et ideoloogilised erinevused ei peaks takistama vabariiklasi ja demokraate koostööd tegemast. «Pole head põhjust, miks me ei võiks oma erimeelsustele vaatamata vastutustundlikult valitseda ja lõpetada liikumine ühest isetekitatud kriisist järgmisse.»

«Kui teile ei meeldi mõni konkreetne poliitiline otsus, siis otsige oma positsioonile toetust, kandideerige ja võitke valimised. Ärge lammutage seda, mida meie eelkäijad on kaks sajandit üles ehitanud,» noomis Obama.

Senati eelarvekomitee vabariiklasest esimees Patty Murray ning tema esindajatekoja vabariiklasest kolleeg Paul Ryan lubasid neljapäeval otsida riigivõla vähendamiseks ja üleliigsete föderaalkulutuste kärpimiseks demokraatidega «ühisosa».

Kongress lõpetas kolmapäeva hilisõhtul föderaalasutuste tööseisaku ja andis tähtaja kukkudes loa kergitada valitsuse võlalage.

Demokraatide kontrollitavas senatis hääletas meetme poolt 81 ja vastu 18 senaatorit, vabariiklaste enamusega esindajatekojas jagunesid poolt- ja vastuhääled 285:144.

Obama allkirjastas seaduse neljapäeva varahommikul. Valge Maja andis sadadele tuhandetele föderaalvalitsuse töötajaile korralduse tööle naasta.

Kongressi heakskiidu saanud seadus võimaldab jätkata valitsusel tööd ajutise eelarvega kuni 15. jaanuarini ja tõsta võlalage vähemalt 7. veebruarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles