Peaminister: Rootsi ei saa endale sotsiaalseid eksperimente enam lubada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi peaminister Fredrik Reinfeldt möödunud kuul Mehhikos.
Rootsi peaminister Fredrik Reinfeldt möödunud kuul Mehhikos. Foto: SCANPIX

Rootsi peaminister Fredrik Reinfeldt hoiatas eile, et sotsiaaldemokraadid tiriksid võimule saades riigi tagasi «hulludesse 70. ja 80. aastatesse», ja rõhutas, et Rootsi ei vaja rohkem sotsiaalseid eksperimente.
 

Moderaatide partei esimehest peaminister kiitis Norrköpingu linnas erakonnakaaslastega kohtudes opositsioonilisi sotsiaaldemokraate nende kõige selgema panuse eest, pidades silmas egalitaarse ühiskonna ülesehitamist, vahendas Rootsi raadio viitega uudisteagentuurile TT.

Sellega Reinfeldti tunnustus ka piirdus. Peaministri sõnul kaotas Rootsi sideme oma ajalooga «hullu veerandsajandi» jooksul, mis algas 1960. lõpus, kui ettevõtteid hakati pidama röövliteks ja valitsus hakkas tõstma kõiki makse.

«Siis peeti tähtsaks üksnes punaseid lippe. Oli aeg, mil inflatsioon ja valitsuskulutused suurenesid hüppeliselt,» märkis valitsusjuht.

Reinfeldt tunnistas, et Carl Bildti valitsus 1990. alguses ja sellele järgnenud valitsused on taastanud korra ja rajanud tugeva riigi. «Tehtud kahju parandamine võttis kaua aega. Rootsi ei saa sotsiaalseid eksperimente endale rohkem lubada.»

Peaministri hinnangul on oluline mõista, kuidas rootsi rahvas kokku kuulub. «Me ei otsi vastasseisu ega erinevusi, me tahame panustada rahva ühtekuuluvusele,» lisas ta.

Sotsiaaldemokraatide peasekretär Carin Jämtin vastas, et Reinfeldt paistab silma sotsiaaldemokraatidest rääkimisega. «Ta räägib ajaloost, kuid ei räägi rahvale midagi peale selle, et tahab eelarvet tasakaalus hoida. See on vähim, mida me saame valitsuselt nõuda,» sõnas ta.

Valdava osa Rootsi Teise maailmasõja järgsest ajaloost on riiki juhtinud sotsiaaldemokraadid.
Rootsi üldvalimised peetakse järgmisel sügisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles