USA hoidus viimasel hetkel finantskatastroofist

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Senati demokraatidest enamuse liider Harry Reid eile seismas kokkulepet tutvustava plakati kõrval.
Senati demokraatidest enamuse liider Harry Reid eile seismas kokkulepet tutvustava plakati kõrval. Foto: Reuters/ScanPix

Viimasel minutil enne tehnilise maksejõuetuse saabumist suutsid Ameerika Ühendriikide seadusandjad kokku leppida ja vastu võtta seaduse, mis lõpetas sealsete riigiasutuste tööseisaku ning annab valitsusele loa edasi laenata. President Barack Obama allkirjastas seaduse kohe ja sajad tuhanded riigiametnikud läksid pärast 16 päeva kestnud pausi eile taas tööle.

Poliitikud käitusid nii, nagu turud ja enamik analüütikuid ennustasid, ning finantskatastroofist suudeti viimasel hetkel hoiduda. Samas on tegemist ajutise lahendusega, sest seadus lubab eelarvet rahastada 15. jaanuarini ning laenuvõtmise tähtaega pikendati vaid 7. veebruarini.

See tähendab, et poliitiline kemplus jätkub ja ameeriklased võivad seista valitsusseisakuga silmitsi taas mõne kuu pärast.

Seadusandjad ei tõstnud võlalage, vaid andsid rahandusministeeriumile erakorralise võimaluse laenata. Selline seadusandlik võimalus on olemas ja niisugusele kompromissile kaks vastaspoolt seekord läksid.

Esindajatekoja ja senati läbirääkimised eelarvedefitsiidi vähendamiseks peavad olema lõpetatud 13. detsembriks. Igasuguse kokkuleppe peavad heaks kiitma Kongressi mõlemad kojad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles