Mustlastest kerjused nõutavad Soomelt varjupaika

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustlastüdruk.
Mustlastüdruk. Foto: AP/Scanpix

Rumeenia mustlastest kerjused on asunud Soome riigilt varjupaika nõutama, annab teada uudistevõrk YLE. Vantaa lennujaama politseijaoskonda on laekunud üle 50 asüülitaotluse inimestelt, kes on korrakaitsjaile Helsingi tänavailt tuttavad kui aktiivsed kerjused.

Varjupaika Soome riigilt neilt siiski loota pole, sest nad on Rumeenia kodanikud ja seega ka ELi kodanikud. Samas on neil aga õigus Soome riigi sotsiaaltagatistele ajal, kui nende avaldustega tegeletakse. Sel perioodil võivad nad elada pagulaskeskuses ja saada 292-eurost sotsiaaltoetust juhul, kui nad ostavad endale ise süüa, või 87-eurost toetust koos keskuse toitlustamisega.

Aprillikuu jooksul laekus Soome politseile sama palju Rumeenia kodanike varjupaigataotlusi kui terve eelmise aasta jooksul.

Helsingi linnavalitsuse sotsiaalosakonna ametniku sõnul tagab varjupaigataotluse esitamine kerjusele tavaliselt ühe kuu sotsiaaltoetused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles