Tai protestijad kutsusid ELi appi

Oliver Tiks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tai sõdurid valvamas okastraatidega ümbritsetud Bangkoki äripiirkonna juures.
Tai sõdurid valvamas okastraatidega ümbritsetud Bangkoki äripiirkonna juures. Foto: Wong Maye-E/AP

Tai valitsusvastased protestijad kutsusid Euroopa Liitu saatma riiki oma vaatlejaid, et hoida ära armee pealtung m eeleavaldajate vastu, kuid valitsus hoiatas teisi oma siseasjadesse sekkumise eest.



Eile muutus vastasseis aas vägivaldseks, kui kokkupõrgetes Bangkoki tänavatel sai surma üks sõdur ja vigastada paarkümmend inimest, vahendas AFP uudisteagentuur. Mõlemalt poolelt oli kuulda ka laske.

Punasärkides meeleavaldajad palusid täna ELi delegatsioonilt Bangkokis abi kriisi lahendamiseks. «Seistes silmitsi tankide ja ähvardava verevalamisega, palume me teie abi, hoimdaks ära inimõiguste katastroofi,» seisis kirjas, mille nad diplomaatidele saatsid.

EL esinduselt paluti valitsuse tegevuse hukkamõistmist ja pealetungi peatamist.

Tais uute valimiste korraldamist ja peaminister Abhisit Vejjaviva lahkumist nõudvad meeleavaldajad saatsid oma kirja ELi suursaadikule David Lipmanile.

Nad esitasid ka «kiireloomulise» palve vaatlejate Bangkoki saatmiseks.

ELi avalduses märgiti, et suursaadik kohtus protestijatega lühidalt ja kutsus üles leidma kriisile rahumeelset lahendust läbirääkimistel.

Punasärkide juhid kutsusid juba eelmisel nädalal Bangkoki diplomaatilist korpust külastama oma protestipaika, ent välisminister Kasit Piromya tõrjus tagasi mõtte välisabist.

«Praegu pole mingit vajadust rahvusvaheliseks sekkumiseks,» leidis ta pressikonverentsil Jakartas kõneldes. «Me hoiame olukorda vägagi kontrolli all ja see on endisel väga palju Tai siseasi.»

Kasit väljendas samas muret selle pärast, et mõned diplomaadid olidki protestijaid külastanud.

Bangkoki äripiirkonna hõivanud punasärkide ja julgeolekujõudude vahel läks eile taas suuremaks märuliks ning armee avas ka ägedamate protestijate pihta tule päris laskemoonaga. Hukkunud sõdur sai ilmselt surma oma leeri kuulist, kuid seda alles uuritakse.

Mootorratastega linna peal sõitnud meeleavaldajatelt konfiskeeriti aga võimude teatel kümneid M79 granaate. Eelmisel nädalal toimunud plahvatustes hukkus üks ja siad viga kümned inimesed.

Tai viimase paari aastakümne tõsiseim sisepoliitiline kriis on kestmas juba teist kuud. Selles on hukkunud kokku üle veerandsaja inimese ning peaaegu tuhat saanud vigastada viimastel nädalatel puhkenud vägivallas.

Punasärkide leeris on palju vaesemate piirkondade ja elanikkonnakihtide esindajaid, kes tahavad tagasi võimule 2006. aasta sügisel sõjaväelise pöördega kukutatid peaminister Thaksin Shinawatra leeri, samas kui praegune valitsus esindab nende jaoks vaid eliidi huve.

Abhisiti valitsust toetavad aga nn kollasärgid, kes korraldasid äsja oma esimese vastumeeleavalduse, milles nõuti valitsusvastaste üleskihutajate vastu karmimaid meetmeid.

Tai sisemine lõhe pole viimastel aastatel vähenenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles