Mihkelson: Venemaa sekkumispoliitikal on bumerangiefekt

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eerik-Niiles Krossi pressikonverents trammis.
Eerik-Niiles Krossi pressikonverents trammis. Foto: Peeter Langovits

Riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson leiab oma ajaveebis kohalikest valimistest, Eerik-Niiles Krossist ja Interpolist rääkides, et Venemaa sekkumispoliitikal on bumerangiefekt.

«Venemaa välispoliitika arsenali kuulub eriti viimasel ajal üha enam niinimetatud pehme jõu kasutamine, mõjutamaks erineval viisil ja vahenditega kas sihitud riikide sisepoliitilist olukorda või välispoliitilisi valikuid. Sageli on sellisel käitumisel soovitule risti vastupidine tulemus. Seepärast võib ka rääkida, et Venemaa sekkumispoliitikal on bumerangiefekt,» leidis Mihkelson.

«Viimastel  nädalatel oleme seda näinud nii Ukraina, Gruusia, Moldova kui Armeenia suunal seoses Viilniuse tippkohtumise lähenemisega. Viimasega seoses on üles võetud ka  kaubandustüli Leeduga. Eesti kohalike valimiste eel on aga Krossi kaasus ühemõtteliselt seotud asjaoluga, et Ühtse Venemaa truu lepingupartneri Keskerakonna võim Tallinnas on silmnähtavalt murenemas. Keskerakonna enda liidrite kiire ja valuline reageering vaid kinnitab, kelle huve tegelikult teenitakse,» kirjutas Mihkelson.

«Tegemist pole siiski esmakordse juhtumiga, kui Venemaa varjamatult püüab mõjutada meie valimiste tulemusi. 1993. aasta kohalike valimiste künnisel ähvardas Venemaa meid koguni sõjaga, kui Eesti välismaalaste seadust ei tühista. Seega tuleb ka praegusesse juhtumisse suhtuda rahulikult. Ka nüüd saavutab Moskva oma sekkumisega soovitule vastupidise tulemuse,» leidis Mihkelson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles