Norra võib hävitada pooled Süüria keemiarelvadest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keemiarelvade Keelustamise Organisatsiooni esindaja Süürias
Keemiarelvade Keelustamise Organisatsiooni esindaja Süürias Foto: SCANPIX

ÜRO, USA ja Venemaa palusid Norrat, et see riik võtaks vastu ja hävitaks pooled Süüria keemiarelvadest.

Kui Norra nõustub, siis saabub Norrasse 500 tonni sariini ja 50 tonni sinepigaasi, edastab mtv3.fi.

Norra meedia andmetel on Norralt Süüria keemiarelvade hävitamise kohta palve esitanud ÜRO Julgeolekunõukogu viis alalist liiget, lisaks USAle ja Venemaale seega ka Hiina, Suurbritannia ja Prantsusmaa.

ÜRO on uurinud ka Belgialt ja Albaanialt, kas need riigid on samuti nõus vastu võtma ja hävitama Süüria keemiarelvi.

Norra uus välisminister Börge Brende kommenteeris, et Norra on end sidunud ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsiooniga Süüria keemiarelvade hävitamise kohta.

«Oleme kokku kutsunud asjatundjate rühma, mille liikmed lähinädalatel annavad hinnangu, milliseid keemiarelvi saab Norras hävitada,» lisas Brende.

Keemiarelvade Keelustamise Organisatsiooni (OPCW) esindajad uurivad Süürias, milliseid keemiarelvi ja kui palju neid seal on. Vastavalt julgeolekunõukogu resolutsioonile langetati otsus need hävitada.

Süürias üle kahe aasta kestnud kodusõda sai uue pöörde, kui selle aasta augustis kasutati Damaskuse eeslinnades keemiarelva. USA andmetel hukkus sadu inimesi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles