Walesa kutsus koostama sekulaarset kümmet käsku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lech Walesa täna Varssavis alanud Nobeli rahupreemia tippkohtumisel.
Lech Walesa täna Varssavis alanud Nobeli rahupreemia tippkohtumisel. Foto: EPA

Poolakast Nobeli rahupreemia laureaat Lech Walesa kutsus täna rahupreemia võitjate tippkohtumisel Varssavis üles koostama uut – sekulaarset – komplekti kümnest käsust, mis kannaksid universaalseid väärtusi.


«Me peame kokku leppima kõigile religioonidele ühistes väärtustes niipea, kui võimalik, see oleks teatud mõttes sekulaarsed kümme käsku, millele saaksime ehitada homse maailma,» ütles ta kolmepäevase tippkohtumise avakõnes.

Walesa võitis Nobeli 30 aastat tagasi Poolas 1989. aastal rahumeelselt kommunismist lahkumiseni viinud Solidaarsuse liikumise juhtimise eest.

Peale universaalsete väärtuste peab rahvusvaheline kogukond tänasel päeval keskenduma ka homse päeva majandusele, lisas ta. «See pole kindlasti mitte ei kommunism ega kapitalism oma tänases vormis,» leidis omaaegne laevatehase elektrik, kellest sai Poola esimene sõjajärgne demokraatlikult valitud president.

Varssavis peetaval tippkohtumisel osalevad veel dalai-laama, 2003. aastal rahu-Nobeli saanud iraani inimõiguslane Shirin Ebadi ja 1976. aastal selle preemia Iirimaale viinud Betty Williams. 2000. aastal need kohtumised käima pannud viimane Nõukogude Liider Mihhail Gorbatšov teatas, et ei saa osaleda.

Esimesed kaheksa rahunobelistide tippkohtumist toimusid Roomas. Alates 2008. aastast on need kokkusaamised aset leidnud Berliinis, Pariisis, Hiroshimas ja Chicagos.

Seekordsel kohtumisel antakse Rahutippkohtumise auhind näitlejatar Sharon Stone’ile tema aidsivastase kampaania eest.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles