Holland kaebas Venemaa seoses Greenpeace´i laevaga merekohtusse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arctic Sunrise.
Arctic Sunrise. Foto: SCANPIX

Holland kaebas Venemaa rahvusvahelisse merekohtusse, et saavutada keskkonnaorganisatsiooni laeva Arctic Sunrise 30 piraatluses süüdistatava meeskonnaliikme vabastamine, teatas valitsus esmaspäeval.

«Hollandi riik nõuab rahvusvahelises mereõiguse kohtus kinni peetud meeskonnaliikmete ja Greenpeace´i laeva vabastamist,» teatas valitsus avalduses.

Vene võimud pidasid keskkonnakaitsjate Hollandi lipu all sõitnud jäälõhkuja Arctic Sunrise ja selle pardal olnud 30 inimest kinni 18. septembril, kui nood olid üritanud tungida energiakontserni Gazprom naftaplatvormile Petšora meres ja korraldada seal protestiaktsiooni naftapuurimise vastu Arktikas.

Hollandi välisministri Frans Timmermansi sõnul on kaebus Hamburgis asuva merekohtu poole kahe nädala eest algatatud arbitraaži protseduuriline samm. Kohus langetab otsuse umbes kuu ajaga, rääkis minister ajakirjanikele.

Vene võimud toimetasid 18 riigist pärit keskkonnaaktivistid ja nende laeva Murmanskisse ning võtsid eeluurimise ajaks kaheks kuuks vahi alla. Kõigile kolmekümnele on esitatud süüdistus piraatluses, mille eest lubavad Vene seadused määrata uni 15-aastase vanglakaristuse.

Hollandi ja Moskva suhted on viimasel ajal halvenenud.

Venemaa on varem avaldanud, et 7. oktoobril tungisid Vene Haagi saatkonna diplomaadi Dmitri Borodini korterisse moondamisülikonnas relvastatud isikud, kes ei vaevunud ennast tutvustama. Nad olevat süüdistanud Borodini laste väärkohtlemises, kasutanud tema suhtes vägivalda, viinud ta politseijaoskonda, kus hoidsid teda hommikuni, ning lasknud seejärel vabandusi esitamata vabaks.

Venemaa pealinnas Moskvas peksid tundmatud isikud oktoobri keskpaigas läbi Hollandi diplomaadi, kes sai kergemaid vigastusi, teatasid teisipäeval kohalikud meediakanalid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles