Bundesbank hoiatab kinnisvaramulli eest

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa võib kaotada Euroopa esimajanduse staatuse.
Saksamaa võib kaotada Euroopa esimajanduse staatuse. Foto: Reuters

Bundesbanki väitel võivad korterid Saksamaa suurlinnades olla kuni 20 protsenti ülehinnatud, mis viitab kinnisvaramulli paisumisele riigis.

Hoiatuse valguses süveneb Saksamaal mure, et Euroopa Keskpanga (EKP) rahapoliitika – refinantseerimismäär rekordmadal ehk 0,5 protsenti – on nende jaoks liiga lõtv.

Samal ajal näitavad märgid, et rahvusvahelised investorid on lükkamas üles kinnisvarahindu kõikjal maailmas, kirjutab Financial Times.

Trend tuleneb turvaliste investeerimisvõimaluste vähesusest ning traditsiooniliste varade nagu võlakirjade ja aktsiate madalatest tootlustest.

Eriliselt on korterihindade kiire tõus tabanud Saksamaa seitset suurimat linna, teatas keskpank eile. Majade hinnad kerkivad mõõdukamas tempos.

Berliinis, Münchenis, Hamburgis, Kölnis, Frankfurdis, Stuttgardis ja Düsseldorfis on korterihinnad alates 2010. aastast kerkinud keskmiselt 25 protsenti.

«Pärast kinnisvaramullide lõhkemist USAs ja mitmes Euroopa riigis on Saksa kinnisvaraturg – kus pikki aastaid valitses vaikus – rahvusvahelistele investoritele atraktiivseks muutunud,» kirjutas Bundesbank oma oktoobrikuises raportis.

Euroala majanduslanguse tõttu kehtestatud madalad intressimäärad muudavad laenud taskukohasemaks ning õhutavad hoiustajaid otsima raha pangas hoidmisele alternatiive, märkis keskpank.

Aasia linnad nagu Hongkong ja Singapur on oma eluasemeturgude kaitseks kehtestanud välismaistele ostjatele uued maksud. Hongkongis on kõige kallimate kodude hinnad ületanud kriisieelsed tipptasemed.

Ka Londonis on «ülemise otsa» kinnisvara kerkinud kõrgemale enne 2008. aastat kehtinud rekordhindadest. Nagu sel suvel selgus, ostavad ligi kolm neljandikku Londoni kesklinna uutest eluasemetest välismaalased.

USAs on vaatlejad mures hinnatõusu pärast New Yorgis, Washingtonis, Los Angeleses ja teistes suurlinnades, kust otsivad stabiilseid investeerimisvõimalusi nii jõukad ameeriklased kui välismaalased.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles