Kurikuulus Rotterdami kunstiröövel pani varguse muuseumi süüks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rotterdami kunstivarguses süüdistatavad Eugen Darie (vasakul) and Radu Dogaru (paremal) augustis Bukaresti kohtust väljumas.
Rotterdami kunstivarguses süüdistatavad Eugen Darie (vasakul) and Radu Dogaru (paremal) augustis Bukaresti kohtust väljumas. Foto: SCANPIX

Hollandi kunstimuuseumist Gauguini, Monet’ ja Picasso teoseid varastanud rumeenlane süüdistas institutsiooni võimetuses töid kaitsta, teatas täna mehe advokaat.

Radu Dogaru on üks kuuest rumeenlasest, kes anti kohtu alla möödunud aasta oktoobris kunstimaailma hämmastanud äkkröövi tõttu. Varastel õnnestus tungida Rotterdamis asuvasse Kunsthali muuseumi ja kolme minuti jooksul hulk kuulsaid teoseid kaasa haarata, kirjutab AFP.

Hollandi võimud on varem teatanud, et hinnalisusest hoolimata polnud ükski teos alarmiga varustatud.

«Me saame ilmselgelt rääkida hooletusest, millel olid tõsised tagajärjed,» teatas ajakirjanikele advokaat Catalin Dancu. «Kui me ei saa vastuseid, kes muuseumi turvasüsteemi veas süüdi on,» mõtleme Hollandi advokaadi palkamisele, et alustada Rumeenias või Hollandis kohtuasja. Praegune istung toimub Bukarestis.

Käigu tõeliseks eesmärgiks peetakse Dogarule langenud surve leevendamist. Kindlustusfirmad on maalide eest esitanud 18 miljoni euro suuruse nõude, kunstiteosed ise on aga siiani kadunud. Dancu teatel peaks osa kompensatsioonist tasuma Kunsthali muuseum, kui kohus leiab asutuse hooletuses süüdi olevat.

Rotterdamist varastati möödunud aasta oktoobris mitmed väga kuulsate kunstnike teosed. Nende seas olid näiteks Picasso «Arlekiini nägu», Monet «Waterloo sild», Gaugani «Naine avatud akna ees» ning Lucien Freudi «Suletud silmadega naine». 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles