Venemaa boikoteerib merekohtu istungeid Arctic Sunrise'i asjus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Greenpeace'i jäämurdja Arctic Sunrise Murmanskis.
Greenpeace'i jäämurdja Arctic Sunrise Murmanskis. Foto: SCANPIX

Venemaa välisministeerium teatas täna otsusest boikoteerida rahvusvahelise merekohtu istungeid keskkonnaorganisatsiooni Greenpeace'i 30 vahistatud aktivisti kaasuses.

«Venemaa on teavitanud Hollandit ja rahvusvahelist merekohut otsusest mitte osaleda kohtu istungitel,» vahendas uudisteagentuur RIA Novosti anonüümsust palunud välisministeeriumi ametnikku. «Samal ajal on Venemaa avatud olukorra lahendamisele.»

Välisministeerium teatas ka, et Venemaa keeldus 1997. aastal ÜRO mereõiguse konventsiooni allkirjastades tunnistamast merekohtu lahendeid tüliküsimustes, mis puutuvad riikide suveräänseid õigusi ja jurisdiktsiooni.

«Arctic Sunrise juhtumi puhul rakendame just säärast jurisdiktsiooni. Greenpeace'i aktivistid rikkusid 18. septembril oma tegevusega Prirazlomnaja naftaplatvormil Vene majandustsooni ja mandrilava puudutavaid seadusi. Selle juhtumi puhul kriminaaluurimine kestab.»

Holland kaebas esmaspäeval Moskva merekohtusse, et saavutada Greenpeace'i laeva Arctic Sunrise 30 piraatluses süüdistatava meeskonnaliikme vabastamine.

«Hollandi riik nõuab rahvusvahelises mereõiguse kohtus kinni peetud meeskonnaliikmete ja Greenpeace´i laeva vabastamist,» teatas valitsus avalduses.

Vene võimud pidasid keskkonnakaitsjate Hollandi lipu all sõitnud jäälõhkuja Arctic Sunrise ja selle pardal olnud 30 inimest kinni 18. septembril, kui nood olid üritanud tungida energiakontserni Gazprom naftaplatvormile Petšora meres ja korraldada seal protestiaktsiooni naftapuurimise vastu Arktikas.

Hollandi välisministri Frans Timmermansi sõnul on kaebus Hamburgis asuva merekohtu poole kahe nädala eest algatatud arbitraaži protseduuriline samm. Kohus langetab otsuse umbes kuu ajaga, rääkis minister ajakirjanikele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles