Venemaa ja USA arutasid lapsendamistüli

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USAst Venemaale tagasi saadetud Artjom Saveljev koos Venemaa lasteõiguste voliniku Pavel Astahhoviga.
USAst Venemaale tagasi saadetud Artjom Saveljev koos Venemaa lasteõiguste voliniku Pavel Astahhoviga. Foto: RIA Novosti / SCANPIX

Venemaa ja USA delegatsioonid arutasid Moskvas lapsendamistüli, mis ei luba Ühendriikide peredel adopteerida vene lapsi.


Laste õiguste eest vastutava Venemaa lasteõiguste voliniku Pavel Astahhovi sõnul antakse USA poolele üle kahepoolse lepingu esialgne versioon, mille kohaselt peab Washington tagama vene lastele oma uuel kodumaal turvalise elu, vahendas BBC News.

Just vastava leppe sõlmimist on Venemaa nõudnud, enne kui lubab taas vene laste adopteerimise Ühendriikide peredesse.

«Me tahame õigust minna USAsse ja kontrollida olukorda, kus meie lapsed elavad,» kommenteeris Astahhov, kelle sõnul peab Vene sotsiaalametnikel kui ka diplomaatidel olema luba siseneda kodudesse, kus adopteeritud vene lapsed elavad.

Ameerika Ühendriikide saatkond Moskvas ei soovinud kinnitada, kas USA valitsus nõustub Venemaa esitatud nõudmistega. USA delegatsiooni juhtinud Michael Kirby sõnul kohtuvad pooled taas 12. mail.

Venemaa katkestas ajutiselt lapsendamise 15. aprillil, kui tuli ilmsiks vahejuhtum, mille käigus otsustas USA medõde panna Venemaalt lapsendatud seitsmeaastase poisi Artjom Saveljevi üksi lennuki peale ja saata ta tagasi kodumaale.

Tennessee osariigis elav Torry Ann Hansen, kes lapsendas Saveljevi mullu septembris, ütles, et loobub poja kasvatamisest, kuna too on vägivaldne psühhopaat, kes üritas oma uut kodu maha põletada. Tema käitumine pälvis aga avalikkuse hukkamõistu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles