Lõuna-Korea luureskandaal kipub ohustama presidenti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea president Park Geun-Hye (ees keskel). Tagaplaanil paistab Briti välisminister William Hague.
Lõuna-Korea president Park Geun-Hye (ees keskel). Tagaplaanil paistab Briti välisminister William Hague. Foto: SCANPIX

Lõuna-Korea riikliku luureameti (NIS) süüdistamine mullustesse presidendivalimistesse sekkumises ähvardab kasvada üle täiemahuliseks skandaaliks, mis võib tõsiselt kahjustada president Park Geun-hye administratsiooni.

Uurimine, mis esialgu hõlmas kolme NIS-i agenti, on laienenud ja nüüdseks püütakse välja selgitada, kas tegemist oli ulatusliku koordineeritud interneti laimukampaaniaga Parki konkurendi vastu presidendivalimistel.

Teisipäeval küsitlesid uurijad kaitseministeeriumi kübersõja osakonna juhte võimaliku valimiskampaaniasse sekkumise asjus.

Juurdluse eesmärgiks on välja selgitada, kust pärinesid internetipostitused, milles püüti opositsioonilise Demokraatliku Ühtsuspartei (DUP) presidendikandidaati Moon Jae-ini kujutada Põhja-Korea pooldajana ja ülistati samas võimuerakonna kandidaati Park Geun-hyed.

Valimised napilt võitnud Park on eitanud igasugust seotust laimukampaaniaga.

Presidendi reiting on endiselt kõrge ja analüütikute hinnangul ei ohusta tema ametipositsiooni miski, kui ei ilmne tema katsed juhtumit kinni mätsida. Viimasel ajal on aga prokuratuurist just seesuguseid signaale tulnud.

Nii ütles prokurör Yun Seok-yeol, kes juhtis NIS-i juurdlust tagandamiseni möödunud nädalal, et sattus surve alla uurimist pidurdada.

Yun kõrvaldati juhtumi uurimisest neljapäeval, kui ta andis käsu vahistada kolm NIS-i agenti kahtlustatuna laimukampaania postituste kirjutamises. Teda süüdistati protokollireeglite rikkumises, kuid Yuni enda väitel oli tegelikuks põhjuseks juurdluse kiire areng.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles