Politsei leidis Belgiast Euroopa suurima narkolabori

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ecstasy tabletid
Ecstasy tabletid Foto: SCANPIX

Euroopa politseiamet Europol teatas, et Belgiast leiti narkolabor, mis on Euroopa Liidu alalt seni leitutest suurim.

Laboris toodeti nädalas sadu kilogramme ecstasy't, edastab Helsingin Sanomat.

Narkolabor leiti Belgia politsei ja Europoli koostöös möödunud nädala reedel. See asub Belgia-Hollandi piiri ääres Opglabbeeki lähedal vanas sigalas.

Politsei arreteeris viis isikut, kellest neli on hollandlased ja üks belglane. Europoli andmetel kuulub see grupeering rahvusvahelisse narkojõuku.

Tuhande ruutmeetri suuruses laboratooriumis olid olemas kõik vajalikud seadmed suures koguses ecstasy tootmiseks. Politsei leidis haarangu käigus sealt 35 tonni aineid, millest narkootikumi valmistati.

Laboratooriumis olnud tooraine ja valmistoodangu väärtus on kolm miljonit eurot.

Selle nädala esmapäeval, kolm päeva pärast narkolabori avastamist, tekkis seal tulekahju, mis levis kogu hoones. Põlengu põhjust ei ole veel kindlaks tehtud, samas ei välistata, et tegemist võis olla sihiliku katsega tõendusmaterjale hävitada.

Europoli andmetel toodeti seal laboris sadu kilogramme ecstasy't nädalas. Selle narkootikumi kilohind on 2250 – 6000 euroni. Politsei arvates oli selle laboratooriumi kuukäive mitu miljonit eurot.

Belgiast ja Hollandist avastatud narkolaborite arv on paar aastat olnud sama, kuid sel aastal on konfiskeeritud tooraine kogus olnud kahekordne.

Europoli kinnitusel on see märk, et tootmine on kasvanud.

Europoli organiseeritud kuritegevusega tegeleva osakonna juhi Michael Rauschenbacki sõnul on Opglabbeekist leitud narkolabor viimase kolme kuu jooksul Belgiast leitutest teine. Esimene leiti augusti lõpul Chimayst.

«Mõlema juhtumi puhul asusid narkolaborid suures põllumajandushoones, vältimaks jälile jõudmist. Mõlemas toodeti väga suures koguses narkootikume,» lisas Raischenback.

Europoli esindaja arvates võidakse lähiajal Belgiast ja Hollandist veel narkolaboreid leida, kuna organiseeritud kuritegevusega seotud isikud on käivitanud Euroopas  ecstasy laiaulatusliku tootmise.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles