Põhja-Korea: tuumaoht meie riigile aina kasvab

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõunakorealased vaatavad Ühendamise Jälgimise platvormilt binokliga Põhja-Korea propagandaküla Kaepoongi.
Lõunakorealased vaatavad Ühendamise Jälgimise platvormilt binokliga Põhja-Korea propagandaküla Kaepoongi. Foto: SCANPIX

Põhja-Korea teatas, et ei näe vajadust peatada oma tuumaheidutusjõudude tugevdamist, sest tuumaoht Pyongyangile aina kasvab.


«Suurenev tuumaoht sunnib Põhja-Koread tugevdama oma tuumaheidutusjõude. Vastumeetmete väljatöötamises ei piira meid miski,» seisis riigi välisministeeriumi eestkõneleja avalduses, mida Interfax nägi.

«Hetkel puuduvad Korea poolsaarel nii rahu kui ka stabiilsus, samuti ei toimu dialoogi. Niisuguse olukorra kujunemises on süüdi USA tuumašantaaž ja Põhja-Koreale kehtestatud sanktsioonid,» nähtus avaldusest.

Tuumaküsimust saab Korea poolsaarel lahendada üksnes põhimõttel tegu teo vastu, mistõttu ei astu Pyongyang esimesena ühepoolseid samme, lisas kõneisik.

«Korea poolsaare tuumavabaks muutmine on Põhja-Korea muutumatu eesmärk, kuid see ei tähendada riigi ühepoolset tuumadesarmeerimist. Poolsaare tuumavabaks muutmine saab toimuda sellele väljastpoolt kujutatava tuumaohu likvideerimise baasilt,» seisis avalduses.

Põhja- ja Lõuna-Korea pole 1953. aasta relvarahust saadik rahulepet sõlminud. Pinged jõudsid uude haripunkti kevadel, kui Pyongyang ähvardas lõunanaabrit ja selle liitlast USA-d tuumarünnakuga. Lõuna-Koreas paikneb 28 500 Ühendriikide sõdurit.

Suve jooksul pinged mõnevõrra vaibusid ning hiljuti leppisid Pyongyang ja Soul kokku kevadel suletud ühise Kaesongi tööstuspargi taasavamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles