Hiina kohus lükkas tagasi Bo Xilai apellatsiooni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bo Xilai (keskel) kuulab kohtuotsust.
Bo Xilai (keskel) kuulab kohtuotsust. Foto: SCANPIX

Hiina kohus lükkas täna tagasi septembris korruptsiooni eest eluks ajaks vangi mõistetud endise tipp-poliitiku Bo Xilai apellatsiooni.


Shandongi provintsi kõrgem rahvakohus otsustas, et esimesel kohtuprotsessil määratud karistus on süütegu arvesse võttes kohane, teatas riiklik uudisteagentuur Xinhua. Kohtu otsus on lõplik ning edasiste kaebustega kohus tegelema ei pea.

2012. aastani oli Bo Chongqing hiigellinna linnapea ning kuulus sageli ka kohtuorganite tegevust kontrolliva Hiina kommunistliku partei poliitikute kõrgkihi hulka 25-liikmelises poliitbüroos. Bod peeti veel 2012. aasta alguses tõenäoliseks kandidaadiks poliitbüroo alalisse komiteesse - Hiina kõige kõrgemasse võimuorganisse.

Ta lõi endale maine karmikäelise kuritegevuse ohjeldajana ja taaselustas mõned laiaulatuslikud kampaaniad, mis olid võrreldavad Hiina rahutu kultuurirevolutsiooni perioodiga.Tema lähenemine võitis populaarsust, kuid jagas võimuladviku kaheks, kellest mõned olid uusmaoistliku poliitika suhtes kahtleval seisukohal.

Bo langus sai alguse 2011. aasta novembris, kui hotellitoast leiti surnuna briti ärimees Neil Heywoodi. 2012. aasta veebruaris põgenes Chongqingi politseiülem ja Bo parem käsi Wang Lijun USA konsulaati Chengdu linnas Chongqingi lähistel, väidetavalt varjupaiga palumiseks. Bo peeti kuu aega hiljem kinni.

Bo naisele Gu Kailaile määrati 2012. aasta augustis edasilükatud surmanuhtlus Heywoodi mürgitamise eest. Surmanuhtlus asendatakse Hiinas tavaliselt eluaegse vanglakaristusega.

Bo mõisteti süüdi 22. septembril. Teda süüdistati altkäemaksu võtmises, omastamises ja poliitilise võimu kuritarvitamises, et kaitsta oma naist ja mätsida kinni briti ärimehe Neil Heywoodi mõrv 2011. aastal.


Bo eitab kõiki süüdistusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles