Hodorkovski vahistamisest möödus kümme aastat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Hodorkovski 2004. aasta suvel kohtus.
Mihhail Hodorkovski 2004. aasta suvel kohtus. Foto: EPA

Venemaa ajakirjandus meenutas täna kümne aasta möödumist miljonärist ärimehe Mihhail Hodorkovski vangistamisest, mida peetakse president Vladimir Putini võimulolekuaja üheks pöördelisema tähtsusega sündmuseks.


Ärileht Vedomosti nimetas oma reedeses juhtkirjas Hodorkovski vahistamist ajalooliseks veelahkmeks, mis on mitmeski mõttes määranud ära riigi arengutee. Lehe sõnul õõnestas ärimehe vahistamine Venemaa õigussüsteemi, muutes selle pistise hankimise vahendiks, mis omakorda on toonud kaasa kapitali tohutu väljavoolu riigist.

Venemaa majanduse aeglustamise põhjused said alguse 2003. aastal aset leidnud sündmustest, väljendas sama mõtet uudisteagentuurile RIA Novosti ka majandusteadlane Jevgeni Jasin. Jasini sõnul märkis Hodorkovski vahistamine Venemaa äriringkondade ja bürokraatia rahuliku kooseksisteerimise lõppu, ning kütusekontserni Jukos kohtuasja tulemusel hakkas äritegevus kokku kuivama.

Kremli suhtes kriitiliselt meelestatud ajaleht Novaja Gazeta nimetas aga Hodorkovski vahistamist 2003. aasta 25. oktoobril olulisimaks sündmuseks, mis on vorminud Vladimir Putini režiimi.

«Seni, kuni Hodorkovski viibib vanglas, on kontroll presidendi käes,» kirjutas leht. «Just Hodorkovski [kohtuasjaga] sai vanglast universaalne meetod lahendamatute probleemide lahendamiseks [...] meetod, mille abil kõrvaldada nii poliitilisi, ärialaseid kui ideoloogilisi konkurente, ning võimu monopoliseerimise vahend.»

Venemaa poliitilise ja majandusliku olukorra kohta kümneid artikleid kirjutanud Hodorkovskit on võrreldud Nobeli rahupreemia laureaadi Nelson Mandelaga ning septembris pälvis ta ka Lech Wałęsa inimõigusauhinna.

Suurem osa venelastest aga Hodorkovski juhtumi vastu huvi ei tunne, selgus käesoleval nädalal avaldatud uuringust. Vaid 14 protsenti Levada uuringukeskuse korraldatud küsitlusele vastanuist ütles end seda juhtumit jälgivat ning üheksa protsenti ütles, et on lugenud mõnda ärimehe kirjutatud artiklit. Kolmkümmend kaks protsenti vastanuist arvas, et Hodorkovski vabastamine sõltub Putini ainuisikuliselt langetatud otsusest.

Suvel vanglas 50. sünnipäeva tähistanud ärimees mõisteti 2005. ja 2010. aastal süüdi finantskuritegudes. Praegu viibib Hodorkovski Karjalas Segeža koloonias number 7, kust ta peaks vabanema 2014. aastal.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles