Lukašenka kutsus Gruusiat tagasi SRÜsse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene president Vladimir Putin ja tema Valgevene kolleeg Aleksandr Lukašenka Minskis.
Vene president Vladimir Putin ja tema Valgevene kolleeg Aleksandr Lukašenka Minskis. Foto: EPA

Minskis tippkohtumist pidanud Sõltumatute Riikide Ühendus (SRÜ) lõpetas ürituse täna üleskutsega Gruusiale, et too taasliituks nendega.


Nagu teatas võõrustajamaa liider Aleksandr Lukašenka, meeldiks SRÜ liidritele, kui Gruusia naaseks ühendusse. Ülehomme peab Gruusia presidendivalimisi, mille eesmärk on leida asemik Mihheil Saakašvilile, kes oma riigi pärast 2008. aasta augustisõda SRÜst ära tõi.

Enne seda räägiti tippkohtumisel peamiselt majanduskoostööst ning ühisest võitluses piirüleste ohtudega nagu terrorism, narkootikumid, inimkaubandus ja küberkuritegevus. Vene president Vladimir Putin kutsus SRÜ liidreid üles arendama majandusstrateegiat ootamata, kuni maailmamajandus täielikult taastub.

SRÜ roteeruv eesistumine anti edasi Ukrainale.

Päev varem toimus Minskis Euraasia Majandusnõukogu kohtumine, kus osalesid Valgevene, Kasahstani, Venemaa ja Ukraina liidrid. Selle peateemaks oli uute liikmete võtmine SRÜ tolliliitu, kuhu praegu kuuluvad Valgevene, Kasahstan ja Venemaa. Toetati Armeenia ja Kõrgõzstani liitumispüüdlusi.

Kasahstani liider Nursultan Nazarbajev pani ette, et tolliliitu astumise võimalust võiks pakkuda Türgile ja võib-olla ka Süüriale, mis jätaks organisatsioonist vähem mulje kui katse reformida vana Nõukogude Liitu.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles